Sógor Csaba: a fiatalok használják ki az EU nyújtotta tanulási és fejlődési lehetőségeket

2016-12-05

Az ifjúsági vezetőknek és az erdélyi magyar fiatalokat tömörítő szervezeteknek kiemelt szerepe van abban, hogy népszerűsítse az Európai Unió által kínált tanulási lehetőségeket – mondta Sógor Csaba Kolozsváron, ahol december 3-án ifjúsági vezetőkkel, kolozsvári fiatalokkal találkozott. A K Plusz közösségi térben a kolozsvári fiatalok az Európai Ifjúsági Főváros eredményeit mutatták be az RMDSZ EP-képviselőjének, majd az uniós pályázati lehetőségekről beszélgettek.


Fontos, hogy az ifjúság körében minél többen megismerjék és megtapasztalják az Erasmus+, az Európa a polgárokért vagy akár a Kreatív Európa program lehetőségeit. Ezek mind jelentős szerepet játszanak az oktatás, a képzés, a nyelvi készségek, a kulturális érzékenység vagy éppen az európai polgárság előmozdításában” – hangsúlyozta Sógor Csaba. A jelenlévő ifjúsági vezetők egyetértettek a képviselővel abban, hogy a fiatalok mobilitása Európán belül nagyon sokat javult, ezt az Erasmus+ program is nagyban elősegítette, sőt az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS - program) segítségével már Európán túl is nyitott a világ.
Enyedi Tamás, a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum (KIFOR) elnökének tapasztalata szerint a társadalom egyre nyitottabb az önkéntes munkát illetően, viszont véleménye szerint még számos fejlesztési lehetőség van ezen a területen is. „Két évvel ezelőtt fogadták el a MIÉRT által kezdeményezett önkéntességi törvényt, ennek értelmében szakmai tapasztalatnak ismerik el a szakirányon belüli önkéntes munkát. A jogi keret adott, viszont a gyakorlatba ültetéshez szükség van arra, hogy még több munkaadó, illetve fiatal ismerje meg ezt a lehetőséget” – mondta a KIFOR-elnöke, aki az RMDSZ Kolozs megyei képviselőjelölti listáján harmadik helyen indul a december 11-i választásokon.
A találkozón részt vevő ifjúsági és diákszervezetek képviselői első kézből kaphattak tájékoztatást az Európa Parlament gyakornoki programjairól, illetve a Sógor Csaba által kínált gyakornoki munkalehetőségről is. Az RMDSZ-es képviselő évente 10-12 erdélyi magyar egyetemi hallgatónak és fiatal szakembernek nyújt tanulási és fejlődési lehetőséget azáltal, hogy gyakornokként egy hónapra fogadja őket az európai parlamenti irodáiban. A képviselő hangsúlyozta, hogy a gyakornokság egy olyan lehetőség, melyet egyetemi keretek között sosem tapasztalhatnak meg a fiatalok. „Kiegészítő tudást és komoly versenyelőnyt jelenthet egy ilyen tapasztalat. Ezért is mondom azt, hogy a fiatalok használják ki az EU nyújtotta tanulási és fejlődési lehetőségeket, a meglévő programokat. Nem azt kell számon kérnünk rajtuk, hogy miért mennek el külföldre, hanem azt kell elérnünk, hogy a külföldön szerzett tapasztalataikat itthon gyarapítsák a későbbiekben” – mondta a képviselő, aki szerint mindez akkor tud megtörténni, ha a fiatalok érzik és látják, hogy itthon is lehet jövőjük.
Sógor Csaba elmondta: az RMDSZ számára nagyon fontos, hogy Erdély olyan hely legyen, amely vonzó a fiataloknak is, éppen ezért a Szövetség egy olyan csapattal indul a december 11-i választásokon, amelyben az erdélyi magyar ifjúság is hangsúlyosan képviselve van.  Az EP-képviselő a választásokon való részvételre buzdította az erdélyi magyar fiatalokat, mint mondta: „Erdély jövőjéről és saját jövőtökről ne engedjétek, hogy vasárnap más döntsön helyettetek”.