Felgyorsítaná az EP az elutasított menedékkérők visszatérését

2016-09-15

Egy olyan európai úti okmány létrehozásáról döntöttek az EP-képviselők, amely hatékonyabbá teheti az unió területén illegálisan tartózkodó harmadik országbeli állampolgárok visszatérését és visszafogadását saját országaikba. Sógor Csaba szerint választ kell találni arra a kellemetlen kérdésre is, hogy mit tehetnek az európai tagállamok hatóságai, ha egy, a menedékkérelemre nem jogosult migráns nem akar visszatérni a hazájába.


Az Európai Parlament strasbourgi ülésén szerda este vitáztak róla, majd csütörtökön megszavazták a képviselők egy új európai úti okmány bevezetésének szükségességét. A jelenleg érvényben lévő úti okmány jelentős javításra, harmonizálásra szorul. A képviselők szerint egy olyan okmányt kell bevezetni, amely révén a tagállamok csökkenthetik az eltéréseket és a bürokráciát, a visszatéréshez és visszafogadáshoz szükséges ügyintézés hosszát, valamint növelhetik az okmány elfogadottságát a harmadik országokban. Gyakran ugyanis azért akadozik az elutasított menedékkérők visszatérése, mert a rossz minőségű dokumentumok, illetve a hiányos és félrevezető adatok miatt sok esetben a harmadik országok vonakodnak a visszafogadástól, hiszen nehezen megállapítható, hogy valóban saját állampolgáraikról van szó.  

Sógor Csaba szerint az illegálisan az Európai Unió területén tartózkodó személyek visszatéréséhez szükséges okmányok technikai és biztonsági jellemzőinek javítása rendkívül fontos, viszont a migránsok visszatérési arányának növelése nem csak ezen dokumentumok minőségének javításával érhető el. Az RMDSZ-es képviselő az Európai Parlament plénumában elmondta: egyáltalán nem meglepő, hogy az elutasított menedékkérők tömegesen próbálják kikerülni a kitoloncolást, hiszen számukra ez a lehető legrosszabb forgatókönyv, ők mindent megtennének, hogy Európában maradhassanak. Sógor Csaba szerint a kérdés inkább az: hogyan lehet érvényt szerezni az elutasított menedékkérelmeknek, hiszen ellenkező esetben értelmét veszti a menekültpolitika. „Ha mindenki maradhat, az is, aki menekült és az is, aki nem, akkor ez nem menekültpolitika, még csak nem is bevándorláspolitika, hanem káosz” – fogalmazott az erdélyi képviselő.