Európa jövőjéről tanácskoztak az Európai Néppárt nizzai munkaülésén

2016-06-03

A legnagyobb EP-frakcióval rendelkező európai pártcsalád összeurópai megoldással és közös felelősségvállalással lépne fel a menekültválsággal szemben, mert meggyőződése, hogy azokat a kihívásokat, amelyekkel az EU most szembenéz, egyetlen tagállam sem rendezheti önállóan. Az Európai Néppárt tagjai mindezt abban a nyilatkozatban rögzítik, amelyet június 1-3. között, az EPP nizzai tanácskozásán tárgyaltak. A találkozón Európa jövőjéről értekeztek és több sarkalatos kérdésben is határozottan véleményt nyilvánítottak a képviselők.


Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő szerint ma, amikor az EU-ellenes hangok erősödését tapasztaljuk, fontos, hogy az Európai Néppárt elkötelezett az Európai Unió mellett, kiáll az EU-jogszabályainak betartásáért, védi az ún. közösségi vívmányokat, ugyanakkor egy integráltabb Uniót képzel el.
 
A képviselők erőteljesebb közös kül- és biztonságpolitikát, ugyanakkor a valódi menekülteket védelemben részesítő közös menekültpolitikát sürgettek, többen hangsúlyozták, hogy az EU így léphet fel a leghatékonyabban az illegális bevándorlással és a terrorizmussal szemben. A munkadokumentum ennek érdekében határozott és konkrét lépéseket, egy európai védelmi biztos kinevezését, ugyanakkor egy valódi európai védelmi politika kidolgozását ajánlja fel megoldásként. Sógor Csaba szerint a külső határvédelem megerősítése kulcsfontosságú kitétel a tervezetben, ugyanakkor az Európai Néppárt egyértelműen kiáll a Schengeni-rendszer mellett is. „Az EPP azt vallja, hogy nem csupán megőrizni kell, hanem bővíteni is a Schengeni-övezetet, ezért lehetővé kell tenni a technikai feltételeket teljesítő tagállamok számára a csatlakozást. Ez pedig fontos kérdés a kelet-európai országok számára” – fejti ki az RMDSZ-es politikus.  
 
Sógor Csaba erdélyi és Csáky Pál felvidéki képviselők közösen módosító javaslatot adtak le a nyilatkozat-tervezethez, így végül az őshonos nemzeti kisebbségi közösségek védelmére is kitér a dokumentum.  – Fontos számunkra, hogy ezekben a nyilatkozatokban az őshonos nemzeti kisebbségek védelméről is szó essen, főleg most, amikor sokkal könnyebben összemosnak bennünket a bevándorló kisebbségekkel – magyarázza Sógor Csaba. Az erdélyi képviselő örvendetesnek tartja, hogy ez a munkadokumentum is határozottan megállapítja, amiről érezhetően egyre többen beszélnek ma már Európában: a koppenhágai kritériumokat nem csak a csatlakozni vágyó országoknak, hanem a tagállamoknak is be kell tartaniuk.