Csökkentenék a polgárok és az unió közti szakadékot a képviselők

2016-04-15

Az Európai Unióval kapcsolatos ismeretek bővítését szorgalmazzák az európai parlamenti képviselők. Az EU-t sújtó gazdasági és szociális válság nyomán a képviselők szerint most sokkal fontosabb, mint valaha, hogy a polgárok ismét bízzanak az európai integrációs folyamat előnyeiben és szükségességében.


Az oktatási anyagokban és a tanterven kívüli tevékenységekben is növelni kell az Európai Unió láthatóságát – hangsúlyozza Az európai uniós ismeretek iskolai elsajátítása c. jelentés, amelyet az április 11-14. közti strasbourgi plenáris ülésen fogadtak el a képviselők. A dokumentum arra ösztönzi a tagállamokat, hogy vizsgálják felül és frissítsék az oktatási rendszerüket, az oktatás minden szintjén bővítsék az unióval kapcsolatos tananyagokat.
Egy 2014-es európai szintű kutatásból az derült ki, hogy az uniós polgárok 44%-a úgy érzi, hogy korlátozott tudással rendelkezik az EU működésével kapcsolatban. Ezt a arányt mielőbb csökkenteni kell, ellenkező esetben tovább növekszik az európai polgárok és az uniós intézmények közötti szakadék” – magyarázza Sógor Csaba a jelentés fontosságát.
Az RMDSZ-es EP-képviselő parlamenti felszólalásában elmondta: az Európai Unió egyik legfontosabb hosszútávú feladata megteremteni, illetve megtartani az európai polgári tudatosságot. Ehhez viszont fontos megismertetni és megértetni a felnövekvő generációkkal is az Unió és a tagállamok közös történelmét, az őshonos kisebbségek sajátos helyzetét, csak így lehet elősegíteni a jövőben is a békés együttélést. Sógor Csaba úgy véli, a tanulók igényeihez igazított, a minőséget mindenekfelett szem előtt tartó oktatási módszerek révén a fiatalok képessé válhatnak a kritikai gondolkodásra, véleményformálásra, demokratikus jogaik és kötelezettségeik gyakorlására.
Az RMDSZ-es politikus szerint az erdélyi magyar fiatalok és az őket tömörítő szervezetek körében is népszerűsíteni kell az európai uniós lehetőségeket, az Erasmus+, az Európa a polgárokért vagy akár a Kreatív Európa programot. – Ezek mind jelentős szerepet játszanak az oktatás, a képzés, a nyelvi készségek, a kulturális érzékenység vagy éppen az európai polgárság előmozdításában – fejtette ki Sógor Csaba. Saját gyakornoki programja, amelyet minden év augusztusában meghirdet, hasonló célokat tűz ki: az erdélyi magyar fiatalok első kézből szerezhetnek tapasztalatot az Európai Parlament munkájáról, és ezáltal betekinthetnek az uniós intézmények működésébe.