Az őshonos nemzeti kisebbségek lehetnek a regionális együttműködés motorjai Kelet-Közép-Európában

2015-11-21

Egy helyzetével elégedett kisebbségi közösség, amely megfelelő jogokkal rendelkezik, az országnak csak a javára válhat – hangsúlyozta Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő Kolozsváron, ahol november 21-én Csáky Pál felvidéki magyar képviselőtársával közösen, a II. Visegrádi Nemzetközi Ifjúsági Konferencián a kisebbségi kérdésről értekeztek. 


A Fidelitas és a MIÉRT közös rendezvénye Kolozsváron zajlott november 19-22. között, ahol ifjúság- és biztonságpolitikai témák mellett a kisebbségi kérdések is nagy hangsúlyt kaptak. Az Állam és nemzet Közép-Kelet-Európában; Kisebbségi kérdés – a “híd szerep” címmel meghirdetett panelbeszélgetés részeként Sógor Csaba és Csáky Pál európai parlamenti képviselők arra keresték a választ, hogy miért jó a többségi társadalomnak, ha a kisebbségi közösségeknek minél több jogot biztosítanak. A képviselők egyetértettek abban, hogy a többségi nemzetnek az tud előnyére válni, ha egy olyan kisebbségi közösséggel él együtt, amely elégedett az identitásához kötődő jogi lehetőségeivel. 

- Kiemelten fontos, hogy a többségi és a kisebbségi közösségek tiszteljék egymást egy társadalomban. Emberjogi, kisebbségjogi, biztonságpolitikai és gazdasági előnye is van annak, hogyha ezek a közösségek képesek békésen élni egymás mellett – mondta Sógor Csaba. Az RMDSZ-es politikus kitért arra is, hogy Európa őshonos nemzeti kisebbségei törvénytiszteletből, lojalitásból mindig is példát mutattak a többségnek, az Unió keleti felében pedig a regionális együttműködés, gazdasági fejlődés motorjai lehetnek többnyelvűségükből, fokozott Európa iránti tiszteletükből, és a más kisebbségek iránti érzékenységükből kifolyólag.

A II. Visegrádi Ifjúsági Konferencia keretében Sógor Csaba is kézhez kapta a fiataloktól azt a nyilatkozatot, amelynek hét pontját 18 ifjúsági szervezet egyhangúlag fogadott el. Az ifjúság képviselői szorgalmazzák a kormányzatok és a kisebbségi közösségek közti együttműködést, főként a fiatalok nyelvoktatása terén. A dokumentum elfogadói kifejezték együttműködési szándékukat a közép-európai régiót érintő kérdésekben, és azon törekvésüket, hogy a nyilatkozat tartalmát közvetítik országuk vezetői, valamint az Európai Néppárt ifjúsági szervezete, a YEPP felé.