Valós európai kérdések a gyakornoki tábor napirendjén

2015-11-16

Az Európai Unió regionális politikájáról, a migrációs válságról és az európai választási reformokról is markáns véleményük van az erdélyi magyar fiataloknak - derült ki Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő idei gyakornoki táborában, ahol a résztvevők egy napig európai döntéshozók szerepébe helyezkedhettek.


Valós európai kérdések kerültek napirendre Sógor Csaba gyakornoki táborában, amelyet november 13-15. között Homoródfürdőn tartottak, azoknak a fiataloknak a részvételével, akik pályáznak a képviselő által meghirdetett gyakornoki munkalehetőségre. Az írásbeli tesztvizsgákon elért eredményeik alapján az idei táborba 23-an kaptak meghívást. Közülük választja ki az RMDSZ-es EP-képviselő azt a tíz személyt, akik 2016-ban külön-külön egy hónapot tölthetnek az európai parlamenti kabinetjében. A pályázat nyertesei ez idő alatt a brüsszeli és a strasbourgi parlamenti tevékenységről is tapasztalatot gyűjthetnek.

A pályázók minden évben olyan feladatokat kapnak, amelyek egy-egy téma alaposabb megismerését segítik elő, illetve az európai intézmények tevékenységét gyakorlatban is szimulálják. Sógor Csaba szerint a tábor struktúrájában arra törekszik, hogy ne csupán verseny legyen, hanem egy szakmai platform is, ahol a fiatalok egyénileg, illetve csapatban is dolgozhatnak. – Harmadik éve annak, hogy a gyakornoki program részeként tábort is szervezünk, és azt tapasztaljuk, hogy a közélet és politika iránt érdeklődő erdélyi magyar fiatalok igénylik az ilyen típusú szakmai programokat, ahol első kézből szerezhetnek EU-s kérdésekről gyakorlati tapasztalatokat. A tábor további előnye az is, hogy hasonló érdeklődésű fiataloknak biztosít találkozási lehetőséget, akik ezáltal kapcsolatokat alakíthatnak ki – fogalmazta meg az RMDSZ-es politikus.

Sógor Csaba 2008 óta hirdet gyakornoki pályázatot erdélyi magyar fiatalok számára. A pályázat kiírására az utóbbi években rendszerint augusztusban kerül sor, az érdeklődők pedig október közepéig küldhetik el a szükséges dokumentumokat. Mivel a helyek száma korlátozott, a jelentkezőknek első körben egy tesztvizsgán, majd a tábor feladatai során kell tudásukat bizonyítaniuk.