Sógor Csaba: Hasonló jellegű hibákat tapasztalunk a menekültválság rendezése kapcsán és a kisebbségvédelmi kérdések terén

2015-09-30

A kisebbségvédelmi kérdések és a menekültválság rendezése kapcsán is hasonló jellegű hibákkal találkozunk, mindkét esetben egy kalap alatt és ugyanolyan intézkedésekkel próbálnak reagálni a különböző csoportok helyzetét illetően – erre hívta fel a figyelmet Sógor Csaba Brüsszelben. Az RMDSZ képviselője kihangsúlyozta: az őshonos kisebbségek nem bevándorló kisebbségek, a segítségre jogosult menedékkérők mellett pedig jelentős számú gazdasági bevándorló is érkezik az EU-ba.  


Az őshonos nemzeti kisebbségek kérdése adta a fő témáját Frank Schwalba-Hoth európai parlamenti lobbista legújabb rendezvényének. A Soirée Internationale elnevezésű eseménynek - amely egyfajta informális találkozást biztosít a Brüsszelben tartózkodók, ugyanakkor más-más országokból származó EU-s témákkal foglalkozók részére - szeptember 29-én Sógor Csaba volt a meghívott előadója. A rendezvényt havonta egy alkalommal szervezik meg, különböző tematikákhoz és európai uniós témákhoz kapcsolódóan, EP-képviselők, parlamenti alkalmazottak és az Európai Bizottság munkatársainak jelenlétében. 
Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő az európai kisebbségvédelem problémájáról beszélt a hallgatóságnak. Kiemelte: a legnagyobb gondot az okozza, hogy az EU jogrendszerében nem létezik egy konkrét definíciója az őshonos nemzeti kisebbségeknek. A nemzeti kisebbség, mint fogalom nincs meghatározva, az őshonos kisebbségekre pedig sok esetben ugyanúgy tekintenek, mint a bevándorló kisebbségekre. Az erdélyi politikus szerint ez is az oka annak, hogy az elképzelések és megoldási kísérletek is nagyon változatosak. Sógor Csaba hangsúlyozta, hogy ugyanezt látjuk a menedékkérők helyzetét illetően is: az Európába érkező menekültek és gazdasági bevándorlók helyzetét az EU nem választja külön. – Az egyik esetben menekültügyi, a másik csoport helyzetére pedig bevándorlás-politikai intézkedésekkel kellene válaszolni. A kettő nem ugyanaz – hangsúlyozta a képviselő, aki szerint ebből az ellentmondásból fakadóan tapasztaljuk azt, hogy megoszlanak a vélemények az elmúlt hónapok menekültválságához kapcsolódó eseményekről. 
Sógor Csaba leszögezte: amikor az Európai Parlament napirendjére került a 120 ezer menedékkérő elosztásáról szóló európai kvóta-rendszer kérdése, nemmel szavazott. – Nem hiszem, hogy az emberek elosztása lenne a megoldás a helyzetre, a kérdést elsősorban az Európai Unió határain kívül kellene rendezni – fogalmazott.  Az RMDSZ képviselője már korábban is szorgalmazta, hogy mint értékközösségnek Európának is többet kell tennie a migráció kiváltó okainak megszüntetéséért. Véleménye szerint ennek az egyik lehetséges módja a menedékjogi kérelmek EU-n kívüli biztonságos zónákban való feldolgozása. Ugyanakkor úgy véli, hogy a származási országokkal szembeni erősebb elkötelezettségre és egy jobban célzott fejlesztési politikára van szükség annak érdekében, hogy az EU hosszútávon hozzájáruljon a menekültválságot kiváltó okok: a polgárháborúk, a terrorizmus, a szegénység és a rendszerszintű korrupció megszüntetéséhez.

Fotógaléria

Videó