Timmermans: a kisebbségvédelem terén is vannak még tennivalók Romániában

2015-06-26

Egyértelmű véleményt nyilvánított az Európai Bizottság első alelnöke a romániai kisebbségek helyzetéről. Frans Timmermans szerint Romániában vannak még hiányosságok a kisebbségvédelem terén, de azt is látni kell, amit ezidáig az Európai Uniónak is köszönhetően sikerült elérni.



Románia helyzetét vizsgálta az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága júniusi 25-i ülésén, Brüsszelben. Az Európai Bizottság első alelnöke az ülés keretében elismerően beszélt a Romániában tapasztalható korrupcióellenes harcról, de úgy véli az ország még egy átmeneti folyamatban van, tehát nem lehet kijelenteni azt, hogy a változások fenntarthatók és nem fognak visszafordulni.

Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő hozzászólásában elmondta, valóban példátlan eredményekkel és hatékonysággal zajlik a korrupció-ellenes harc Romániában, viszont a jogbiztonság egyelőre korlátozottan érvényesül és előfordulnak olyan túlkapások, amelyek súlyos következményekkel járnak. -A jelenlegi hangulatban a közigazgatás is lebénult az országban, a közigazgatási vezetők attól félnek, hogy a korrupcióellenes harc jegyében politikai leszámolások áldozatául eshetnek – hangsúlyozta az erdélyi képviselő. Hozzátette: sokak szerint a román titkosszolgálatok is befolyással vannak az eseményekre, a szolgálatok polgári felügyelete és ellenőrzése nem biztosított.

Sógor Csaba arra is kitért, hogy Romániában olyan közrendvédelmi stratégiát bocsájtottak közvitára, amely közbiztonsági veszélyforrásként értelmezi az autonómia igényét. Az RMDSZ politikusa hangsúlyozta, hogy Románia helyzetének elemzése során azt is figyelembe kell venni, hogy milyen hátrányos megkülönböztetések érik az országban élő kisebbségeket.

Frans Timmermans az RMDSZ-es képviselő felvetésére reagálva határozottan kijelentette, hogy valóban nincs minden tekintetben rendezve a kisebbségek helyzete Romániában, viszont fontosnak tartja, hogy ne csak a pillanatnyi hiányosságokat figyeljük, hanem azt a fejlődést, amit Románia ezen a területen az elmúlt 25 év alatt felmutatott. A Bizottság első alelnöke hangsúlyozta: bár valóban nem érte el az ország a kívánt célt e tekintetben, de az Európai Uniónak is köszönhetően érezhető a változás. Mint mondta, személyes tapasztalatai vannak a romániai rendszerváltás körüli időszakról, amikor Erdélyben is egészen más volt a kisebbségek helyzete. Timmermans szerint az RMDSZ jelenléte a bukaresti törvényhozásban és a különböző politikai összetételű kormányokban a kisebbségek szempontjából egy jelentős tényezőként értékelhető. 
Beszédében arról is biztosította a hallgatóságot, hogy az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus intézményét - amely Románia igazságügyi rendszerét vizsgálja - az Európai Bizottság a továbbiakban is folytatni kívánja.