A fogyatékkal élő munkavállalók számát növelné az Európai Bizottság az uniós intézményekben

2015-04-16

Az Európai Bizottság arra bátorítja a fogyatékkal élőket, hogy jelentkezzenek az Európai Uniós intézményekben meghirdetett állásokra, munkavégzésükhöz minden segítséget és szükséges feltételt igyekeznek megteremteni. Az Európai Parlamentben április 15-én késő délután vitáztak a képviselők a témáról. A brüsszeli plenáris ülésen elhangzott: az Európai Uniós intézményeknek példát kell mutatniuk a tagállamok számára ebben a kérdésben is.



A szerda késő délután tartott parlamenti vitában  Georgieva Kristalina, az Európai Bizottság nemzetközi együttműködésért, humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős biztosa elmondta: önkéntesen nyújtott információk alapján jelenleg 5,7%-ra tehető a fogyatékkal élő alkalmazottak számaránya az Európai Uniós intézményekben. Azokban a tagállamokban, ahol példás módon kezelik ezt a problémát, szintén 5-10% körüli a fogyatékkal élő, közigazgatásban alkalmazott személyek jelenléte – hangsúlyozta a biztos.

Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő szerint a probléma tagállami szintű megoldása során a diszkrimináció-ellenes megközelítés és a kvóta-rendszer bevezetése kiegészítheti egymást.  - Míg előbbi az egyéni jogok és az egyenlő bánásmód biztosításán át képzeli el a kérdés kezelését, utóbbi konkrét munkahelyeket hozna létre fogyatékkal élő személyek számára a közigazgatási ágazatban – fogalmazott az erdélyi képviselő a vitában. Sógor Csaba hozzászólásában arra is kitért, hogy a diszkrimináció ellen való fellépést nagyban elősegítette a Foglalkoztatási egyenlőségről szóló irányelv, amely néhány tagállamot új törvénykezés bevezetésére sarkallt, hasonló kézzelfogható eredményeket hozhat egy kvóta-rendszer kidolgozása is.

Az RMDSZ EP-képviselője úgy véli: az egyre inkább elöregedő Európa számára nagyon fontos, hogy a társadalom tagjait minél hatékonyabban, minél szélesebb körben integrálja a munkaerőpiacra, ez nem csupán szociális téren, de gazdasági szempontból is előnyökkel jár.