Az Európai Bizottság vizsgálja a fuvarozókra vonatkozó német szabályozásokat

2015-03-26

A kelet-európai fuvarozókat is terhelő német intézkedésekről vitázott az Európai Parlament március 25-én, szerda délután. A vitát a brüsszeli mini-plenáris keretében tartották a képviselők, ahol jelen volt Violeta Bulc közlekedési biztos is.



Ugyanezen a napon több országból – Románia, Magyarország, Csehország, Litvánia, Lengyelország – is érkeztek fuvarozók, akik a Parlament épülete előtt tiltakoztak Németország azon szabályozása ellen, amely a fuvarozókra vonatkozó egységes minimálbér megfizetését írja elő. Németország január elsejétől megköveteli, hogy minimálbérként óránkénti bruttó 8,5 eurót fizessenek alkalmazottaiknak mind az országba érkező, az országból szállító, mind az országon áthaladó nem német fuvarozó cégek is. Az intézkedés kapcsán már januárban felerősödtek a nemzetközi, főként a kelet-közép-európai ellenhangok, így egyelőre a szabályozást a tranzitforgalom esetében nem alkalmazzák, viszont Franciaország is felvetette a minimálbér-szabályozás bevezetésének szándékát.  
 
Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő szerint ez az eset jól példázza az európai piacon való versenyképességet meghatározó faktorok közti különbségeket: az Európai Unió erőfeszítései ellenére még mindig egyenlőtlenségek tapasztalhatók a tagállamok gazdasági fejlődése, a minimálbérek és termelési költségek terén, melyek a kelet-közép-európai cégeknek kedveznek, ugyanakkor az anyagi és technológiai háttér, valamint a finanszírozáshoz való könnyebb hozzáférés a nyugat-európai vállalkozásoknak biztosítanak előnyt. Az erdélyi képviselő úgy véli: nem lehet megengedni azt, hogy egyes tagállamok intézkedései nyomán, más tagállamok vállalkozásainak mesterségesen növekedjenek a kiadásai és az azokat terhelő adminisztratív követelmények. Sógor Csaba a vita kapcsán leadott hozzászólásában hangsúlyozta, hogy nem az ilyen intézkedések bevezetése a megfelelő módja annak, hogy az Európai Unió versenyképes legyen a globális gazdasági piacon.
 
A Bizottság képviselője a vita során elmondta: a nemzeti szabályozásoknak összhangban kell lenniük az Európai Unió jogszabályaival, ezért az adott kérdés kapcsán, a német szabályozásról az Európai Bizottság alapos elemzést folytat az elkövetkezendő időszakban. Violeta Bulc biztosította az Európai Parlament tagjait arról, hogy a 2016-ban megjelenő közúti jogszabálycsomagban is foglalkoznak majd a fuvarozási szektorra érvényes munkakörülményekkel és az alkalmazottaknak biztosított szociális ellátással is.