Sógor Csaba: Idejében fel kell készülnünk az új uniós pályázati ciklus kiírásaira

2015-02-19

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap önkormányzatokra vonatkozó várható kiírásait ismertették pályázati szakértők a háromszéki polgármesterek körében.  A Falufejlesztés európai pénzalapokból elnevezésű tájékoztató jellegű rendezvényt, amelyre február 19-én az árkosi tanulmányi központban került sor, Sógor Csaba európai parlamenti képviselő kezdeményezte, szakmai partnerségben a RegioConsult Pályázati és Befektetési Tanácsadó Vállalattal, illetve együttműködve az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetével.



Az eseményt Nagy József, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke nyitotta meg, majd Sógor Csaba EP-képviselő vezette fel a témát. Az RMDSZ erdélyi képviselője elmondta, a találkozó célja, hogy a 2014-2020-as időszakban várható, önkormányzatoknak szóló pályázati lehetőségekről tájékoztatást nyújtson. – A következő költségvetési ciklus pályázati lehetőségei még kidolgozás alatt állnak, de már körvonalazódik, hogy mire lehet számítani. Úgy vélem rendkívül fontos, hogy idejében felkészüljünk ezekre, annak érdekében, hogy az erdélyi magyar falvak is több pénzt tudjanak lehívni falufejlesztésre és közösségfejlesztő célokra az újabb pályázati időszakban – fejtette ki a képviselő. 

A 2007-2013-as pályázati ciklusban rendelkezésre álló európai forrásokat 2015 végéig költheti el Románia. Banu Gabriella és Ilyés Szabolcs pályázati szakértők szerint az ország jelenleg 50-60%-ban használta fel ezeket a pénzalapokat. – Ha év végéig elérjük a 70%-os kihasználtságot, akkor még mindig 9 milliárd eurót ott hagyunk az EU költségvetésében. Magyarország és Lengyelország példája mutatja, hogy nem lehetetlen elérni a 90%-ot sem. Ehhez kellene felzárkóznunk a következő időszakban – magyarázta Ilyés Szabolcs. Kitért arra, hogy Románia rendelkezésére az újabb periódusban közel 42 milliárd euró áll majd, ez majdnem 10 milliárd euróval több az előző időszak költségvetéséhez képest. 

A pályázati szakértők részletesebben ismertették a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap 7.2-es és 7.6-os várható kiírásait, amelyeket véleményük szerint az önkormányzatoknak érdemes figyelemmel követniük. Előző az alapinfrastrukturális beruházásokat finanszírozza, utóbbi a kulturális örökség védelmével kapcsolatos fejlesztésekre nyújt európai forrásokat. 

A román pályázati rendszer a következő időszakban nem csak tartalmilag változik, hanem szerkezeti szempontból is átalakul. Ilyés Szabolcs szerint mindenképpen üdvözlendő az a változás, hogy az eddigi 8-10 helyett három intézmény foglalkozik majd a pályázatok bonyolításával, amely némileg egyszerűsíti a bürokratikus folyamatokat. A háromszéki polgármesterek is annak fontosságát hangsúlyozták, hogy átláthatóbbá kellene tenni a rendszert, egy ilyen intézkedés ugyanis biztosan növelné a pályázási kedvet. Ennek kapcsán Sógor Csaba elmondta: a polgármesterek által jelzett aggályokat igyekszik az európai parlamenti eszközökkel élve Brüsszelben is szóvá tenni.