Gyerekgondozási szolgáltatásokkal a nők munkaerőpiaci helyzetének javításáért

2014-11-26

Erősíteni kell a nők munkaerőpiaci helyzetét és csökkenteni a nemek közötti foglalkoztatási különbséget, csak így érheti el az EU a 75%-os foglalkoztatási célkitűzését – emelte ki Sógor Csaba abban az európai parlamenti vitában, amelyet a munkahelyi diszkrimináció témájában november 25-én tartottak Strasbourgban.


Az RMDSZ-es politikus beszédében arra emlékeztetett, hogy  bár a férfiak és nők közötti egyenlőség az Európai Unió egyik alapértéke, több jelenlegi kutatás arra mutat rá, hogy még mindig jelentős különbségek vannak a férfiak és nők munkával kapcsolatos tapasztalataiban.
 
-E helyzetnek számos, országonként változó  okai vannak, emiatt nem létezhet egységes európai megoldás sem. Ugyanakkor észrevehető, hogy az egyik alapvető okot a gyerekgondozási megoldások hiánya jelenti  - emelte ki Sógor Csaba, aki utalt a jelenlegi EU-s tendenciákra, melyek szerint  az Európai Unióban a legtöbb anya azért nem dolgozik vagy azért dolgozik csak részmunkaidőben, mert hiányoznak esetleg túlságosan drágák a gyerekgondozási szolgáltatások.
 
Sógor Csaba hangsúlyozta, hogy csupán néhány tagország tudott megfelelő intézkedések által sikereket elérni ezen a területen. Véleménye szerint ahhoz, hogy egy tagállam növelni tudja az alkalmazásban lévő nők számát, olyan gyerekgondozási intézmények kellenek, amelyek jobban illeszkednek a szülők munkaidejéhez. Emellett fontos, hogy a munkaadók megteremtsék a rugalmas munkavégzés lehetőségét.

Az Európai Parlament ugyancsak keddi ülésén a foglalkoztatási egyenlőségről szóló irányelv végrehajtásának témáját is napirendre tűzte. Az irányelvet mind a 28 tagállam átültette nemzeti jogrendjébe, azonban az alkalmazását vizsgáló bizottság jelentéséből kitűnik, hogy még mindig számos kihívás vár megoldásra a végrehajtása körül.

Az EP-képviselők a Bizottságtól kértek választ arra vonatkozóan, hogyan fogja biztosítani az irányelvben rögzített jogokat a fogyatékkal élő személyek hátrányos megkülönböztetésének tilalmára vonatkozóan. Sógor Csaba a vita során elmondta: a fogyatékkal élő személyek munkanélküliségi aránya kétszerese az átlagnak. Ennek oka az, hogy csak kevés munkahely kínál akadálymentesítési, illetve más ésszerű alkalmazkodási megoldásokat ezen személyek számára. Az erdélyi képviselő hozzászólásában a jó gyakorlatokon alapuló stratégiák kidolgozását sürgette.