A román állampolgárokat is megilleti a vízummentesség

2014-11-07

Az európai vízumpolitika alapelveinek betartásáért szólalt fel Sógor Csaba az Európai Parlamentben. Az RMDSZ-es politikus azt kifogásolta, hogy az EU január óta nem tudott érvényt szerezni a hatályos rendeletekbe foglalt vízumviszonossági elvnek, hiszen a román, a lengyel, a horvát és a ciprusi állampolgárok még mindig csak vízummal utazhatnak az Amerikai Egyesült Államokba, Kanadába vagy Ausztráliába.


Sógor Csaba az EP november ötödikén tartott Állampolgári Jogok Bel-, és Igazságügyi szakbizottságának ülésén, a képviselők és az Európai Bizottság Belügyi Főigazgatója, Matthias Ruete közötti vitában fogalmazta meg aggályait.
 
Idén január 9-én lépett hatályba az 1289/2013-as rendelet, amely egy hatékony vízumviszonossági mechanizmust vezet be annak érdekében, hogy az olyan harmadik országok, amelyeknek állampolgárai mentesek az uniós vízumkötelezettség alól, eltöröljék saját vízumkötelezettségüket az európai uniós tagállamok állampolgárai számára.  
 
Ennek ellenére bizonyos országokba való beutazáshoz - mint az Amerikai Egyesült Államok, Kanada vagy Ausztrália - a román, lengyel, horvát és ciprusi állampolgároknak még mindig vízumot kell beszerezniük, holott az adott országoknak vízummentességet kellene biztosítaniuk az EU tagállamoknak.
 
Az erdélyi EP-képviselő azon kérdésére, hogy az Európai Bizottság milyen intézkedéseket foganatosít, ha az adott országok továbbra sem teljesítik a kölcsönösségi elvet, a főigazgató elmondta: a probléma további fennállása esetén az EU tagországok erre vonatkozó bejelentése utáni két éven belül, azaz 2015 februárjáig az Uniónak döntenie kell arról, hogy szintén felfüggeszti-e ezen harmadik országok vízummentességi engedélyét.