Tizenöt éves a csíkszeredai építészeti oktatás

2014-10-29

Tizenöt év építészeti oktatását mutatja be képeken a csíkszeredai Nagy István Művészeti Líceum. A jubileumi évforduló mellett a kiállítás apropóját egy éppen zajló jelentős esemény, a Velencei Építészeti Biennálé adja, ahol kétszeresen is jelen vannak a csíkszeredai építészhallgató diákok.


A Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő által támogatott kiállítást október 28-án, délután nyitották meg Csíkszeredában. A tárlat bárki számára megtekinthető a felújított moziépület és a Tulipán Áruház ablakaiban a Majláth Gusztáv Károly téren.

Máthé Klára építész, a líceum tanára a megnyitón elmondta: 1990 óta van építészeti oktatás az intézményben, gyakorló építészek közreműködésével egy olyan összetett, vizuális képzést próbálnak nyújtani, amellyel számos szakterületen tovább tanulhatnak a diákok.
-Az elmúlt évek alatt közel 200 tanuló végezte el ezt a szakot. A diákok 75%-a sikeresen felvételizett felsőoktatási intézménybe, míg 50%-uk ugyanezen a profilon tanult tovább vagy jelenleg is végzi tanulmányait – ismertette a statisztikai adatokat Kirmájer Enikő, az intézmény igazgatója.

Az építészeti oktatás eredményeiről Korodi Szabolcs építész beszélt részletesebben. A tárlat megismerteti az elmúlt években szervezett tematikus szaktáborokat és az ott elkészített munkákat, mindemellett pedig betekintést nyerhetünk a jelenleg is zajló Velencei Építészeti Biennálén résztvevő csíkszeredai diákok munkájába is. - Itt kétszeresen is jelen vannak a csíkszeredai építészhallgató diákok, egyrészt ki vannak állítva a magyar pavilonban a nyári szaktáborokban létrehozott munkáik, másrészt helyiek is vannak abban a csapatban, akik a bejárati kapu pályázatot megnyerték és így részt vehettek annak megépítésében is – hangsúlyozta Korodi Szabolcs.

Sógor Csaba európai parlamenti képviselő – aki a Biennálén való részvételt, illetve a csíkszeredai jubileumi kiállítást is anyagilag támogatta – a megnyitó során elmondta: az Európai Parlament legnagyobb pártja, az Európai Néppárt fontosnak tartja az ehhez hasonló kezdeményezések támogatását. Egyes tagállamokban nagyon felerősödött a fiatalok körében tapasztalható munkanélküliség, Görögországban és Spanyolországban például a 60%-ot is megközelíti a fiatal munkanélküliek aránya. – Ezeknek a riasztó adatoknak egyik oka az oktatásban rejlik. A fiataloknak egyrészt az a dolguk, hogy lázadjanak és álmodjanak, de az oktatás révén el kell érni azt, hogy kreatívak legyenek és alkothassanak, mert ezt a világot azok tudják megváltoztatni, akik képesek kreatívan gondolkodni és ezáltal újítani – hangsúlyozta Sógor Csaba az RMDSZ politikusa.