Állásukat vesztett erdélyieket segít az Európai Unió

2014-09-18

Az acéltermékek gyártásával foglalkozó aranyosgyéresi Mechel vállalattól elbocsájtott alkalmazottak újbóli munkaerőpiaci belépésére 3,57 millió eurós támogatást hagyott jóvá az Európai Parlament, szerdai plenáris ülésén.


Több mint másfél ezer, az elmúlt időben munkahelyét elvesztő emberről van szó, akik a pénzalap révén szakmai tanácsadásban és továbbképzésben részesülnek, illetve támogatást kapnak független tevékenységek elindítására – jegyzi meg Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő, aki megszavazta az erről szóló parlamenti jelentést.
 
Az összeget az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alap finanszírozza, amelyet azért hozták létre, hogy kiegészítő támogatást nyújtson a világkereskedelemben bekövetkezett főbb strukturális változások következményei által sújtott munkavállalóknak.

A leépítések elsősorban Aranyosgyérest és környékét érintették Kolozs megye délkeleti részén. Társadalmi-gazdasági szempontból ezt a vidéket alacsony jövedelmi szintek és a gazdasági tevékenységek gyenge diverzifikációja jellemzi, a munkaképes korú lakosságának mintegy felét az ipar foglalkoztatja. A Mechel vállalat 1837 alkalmazottal 2012 júniusában a térség legnagyobb munkaadója volt, és a környék munkavállalóinak mintegy harmadát foglalkoztatta. Az elbocsátások következtében a munkanélküliek száma több mint kétszeresére nőtt, a munkanélküliségi ráta pedig a 18–62 éves személyek körében 2,7%-ról 7,2%-ra emelkedett.

- Az elbocsátások komolyan befolyásolták a helyi munkaerő-piaci helyzetet, de azt is figyelembe kell venni, hogy az ehhez hasonló gyárbezárások Európa hosszútávú ipari hanyatlásának eredményei. Így, a nehéz helyzetbe jutott régiók utólagos megsegítése mellett, Európa hosszútávú újraiparosítására, illetve biztos munkahelyek megteremtésére kellene koncentrálnunk- fogalmazott Sógor Csaba a téma kapcsán.
 
A kérdésről várhatóan szeptember 25-én szavaz a Tanács.