Helyi összefogásra van szükség az Ifjúsági Üzleti Program folytatásához

2014-07-30

Nehéz anyagi körülmények között szervezték meg idén az Ifjúsági Üzleti Program (IÜP) erdélyi szakaszát. A fiatalokat vállalkozásra ösztönző képzési program tizennégy éve működik Csíkszeredában, ám dacára az eddigi sikertörténetnek csak akkor maradhat hosszútávon fenntartható és akkor lesz 15. évi meghirdetés, ha lesz mögötte helyi támogatás, helyi összefogás – vallják a szervezők.


Évről évre Erdély különböző pontjairól érkeznek középiskolás diákok a magyarországi Calasanctius Ösztöndíj Alapítvány szervezésében zajló képzéssorozatra. Az idei évben is július 27- augusztus 2. között közel száz fiatalnak nyílik lehetősége csoportos munkák során, szakemberek segítségével meglévő ismereteiket kibővíteni, illetve üzleti, marketing és média-tervek készítése által gyakorlati tapasztalatot szerezni. 

Sógor Csaba európai parlamenti képviselő már a program indulása óta támogatja a kezdeményezést, hiszen meggyőződése, hogy a fiatalok munkaerő-piaci belépésének egyik fontos eleme a vállalkozásösztönzés. – Véleményem szerint a vállalkozói szellem fejlesztésére, az egyéni kezdeményezések és egyéni tehetségek kibontakoztatására irányuló összes erőfeszítés folytatandó és támogatandó.  Akkor, amikor az Európai Unió is kiemelt helyen kezeli a fiatalok önfoglalkoztatásának ösztönzését, támogatja a vállalkozás-indítást, elképzelhetetlen, hogy itt Székelyföldön kilátástalan helyzetbe kerüljön egy ilyen típusú, mindeddig sikeres képzéssorozat – hangsúlyozta az eset kapcsán Sógor Csaba.

Az RMDSZ EP-képviselője kiemelte: közös célunk az, hogy fiataljaink itthon maradjanak, itthon találjanak biztos jövőt a maguk számára, nekünk pedig az a feladatunk, hogy ebben a törekvésükben lehetőségeinkhez mérten segítségükre legyünk. Az erdélyi képviselő egyébként idén is előadóként szerepelt az IÜP heti programjában, melynek keretében a civil gazdaság előnyeit hangsúlyozta és arra hívta fel a figyelmet, hogy meg kell tanulnunk hosszú távlatokban gondolkodni, a közösség odaadó szolgálata és az idősek szavának tisztelete nélkül nincs harmonikus társadalom. 

Mudri György, az Ifjúsági Üzleti Program koordinátora a kialakult helyzetre reagálva elmondta, a magyarországi fél részéről a továbbiakban is megvan a szándék a program folytatására, azonban mindehhez helyi partnerekre van szükség. – Az utolsó pillanatig nem volt biztos, hogy idén meg tudjuk-e szervezni a képzést, volt néhány igen segítőkész partnerünk, akiknek ezúttal is köszönjük a támogatást, de erősebb helyi összefogásra lenne szükség. Olyan partnereket keresünk, akik nem egymásra mutogatnak, hanem - természetesen a magyarországi féllel közösen - vállalják a helyi szervezésből és finanszírozásból történő aktív szerepvállalást. Kizárólag Magyarországról nem fogjuk tudni ezt fenntartani – magyarázta Mudri György.