Sógor Csaba: közös célunk a kisebbségvédelmi témák napirenden tartása

2014-06-27

-A politikai csoportok közti együttműködés Brüsszelben is elengedhetetlen a nemzetpolitikai célok megvalósítása tekintetében, ott ahol alig 3,46 százalékos a magyar képviselők aránya – hangsúlyozta Sógor Csaba európai parlamenti képviselő azon a közéleti beszélgetésen, amelyet a Nemzetpolitikai Kutatóintézet Erdélyi és felvidéki magyar érdekképviselet az Európai Parlamentben címmel június 27-én szervezett a Magyarság Házában, Budapesten.


Az eseményen Répás Zsuzsanna, nemzetpolitikai helyettes államtitkár, illetve Csáky Pál, a Magyar Közösség Pártjának európai parlamenti képviselője is jelen volt.

A jelenlévők értékelték az európai parlamenti választásokon való részvételi arányokat, illetve a jövőbeni prioritásokról beszéltek. Sógor Csaba elmondta: várható volt, hogy Erdélyben alul marad a magyarok részvétele, a 2007 és 2009-es eredmények viszonylatában, amikor sikerült legalább 15%-kal nagyobb részvételt elérni, a román pártokra szavazó választók arányához képest.  – Az emberek távol érzik magukat Brüsszeltől, és azt látják, hogy kisebbségvédelem területén is csupán apró lépésekben történnek kedvező változások. Itt volt a polgári kezdeményezés is, amelyet visszautasítottak, ez szintén hozzájárult ahhoz, hogy az emberek távol maradjanak az urnáktól – fejtette ki Sógor Csaba. Az RMDSZ EP-képviselője szerint vidéken azért volt nagyobb részvételi arány, mert elsősorban a gazdák azok, akik közvetlen módon érzik az Európai Unió támogatáspolitikájának kedvező hatásait.

Sógor Csaba arra is kitért, hogy Brüsszelben az RMDSZ EP-képviselőinek továbbra is az a legfontosabb feladata, hogy napirenden tartsa a kisebbségvédelmi kérdéseket. – Megfelelő szakbizottságokban és munkacsoportokban napirenden kell tartani a kisebbségek, köztük a külhoni magyarság ügyét is, illetve az általános emberi jogok helyzetével foglalkozó kérdéseket. Azt szeretnénk, ha a roma stratégia mintájára egy európai szintű kisebbségvédelmi keretszabályozás is létrejönne. Közös nemzetpolitikai céljaink megvalósítása érdekében úgy a magyarországi, mint a felvidéki magyar képviselőkkel továbbra is együtt kívánunk működni – hangsúlyozta Sógor Csaba.