Balázstelkén és Nagyszebenben járt Sógor Csaba

2014-04-23

Erdélyt csupán mi tudjuk elvinni és megmutatni Európában – ezt hangsúlyozta Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő április 23-i, Szeben megyei körútja során.


A Medgyestől alig kilenc kilométerre található Balázstelkén Kiss Csaba helyi református lelkész és Fazekas Attila, a medgyesi RMDSZ ügyvezető elnöke fogadta az RMDSZ EP-képviselőjét. A település templomában összegyűlt református közösségnek Sógor Csaba európai parlamenti tevékenységét, az RMDSZ európai szintű jelenlétének fontosságát hangsúlyozta. 
– Az, hogy van erdélyi magyar képviselet Brüsszelben azt jelenti, hogy közösségünk ügye is jelen van Európában. Azokat a jogsértéseket, amelyekkel kisebbségiként gyakran szembesülnünk kell már ismerik Európában, azért, mert elmondjuk, felszólalunk és minden alkalommal követeljük a jogaink biztosítását – magyarázta Sógor Csaba. Az EP-képviselő szerint ebben a választásban felelősen kell gondolkodjanak a romániai magyar emberek, akik kultúrájukat, hagyományaikat őrizve kívánnak Romániában, európai értékek mentén élni, ugyanis sajátos problémáinkat mi tudjuk képviselni az európai közvélemény előtt. 
– Erdélyt csupán mi tudjuk elvinni és megmutatni Európában – hangsúlyozta a képviselő. Sógor Csaba arra is kitért, hogy az RMDSZ 25 éve látja el az erdélyi magyarság képviseletét: nem csupán Bukarestben, hanem már Brüsszelben is tudják, hogy a Szövetség a Romániában élő magyarok hiteles, legitim képviselője.

Az újabb mandátumért induló EP-képviselő Balázstelkéről Nagyszebenbe utazott, ahol a helyi Magyar Házban hosszasabb beszélgetés keretében kisebbségi témákról is értekezett a jelenlévőkkel. – A szemünk előtt zajlik egy folyamat, amelynek előbb vagy utóbb konkrét eredményei lesznek. Ma már egyértelműen elmondhatjuk, hogy a kisebbségi kérdésekkel is egyre inkább foglalkoznak az európai intézmények. Nem csupán az Európai Parlamentben, hanem pár héttel ezelőtt az Európa Tanácsban is született egy újabb dokumentum, amely azokat a tagállamokat szólítja fel mielőbbi cselekvésre, amelyek nem írták alá, vagy nem ratifikálták a kisebbségek védelmét szolgáló tanácsi dokumentumokat – hangsúlyozta Sógor Csaba, aki szerint az elkövetkező időszak változásaiban nekünk is részt kell vennünk, különben nélkülünk fognak rólunk dönteni.