Az EU intézményeiben kell megvédeni a székely gazdák érdekeit

2014-04-09

Az Európai Unió új hétéves költségvetési időszakának mezőgazdasági és vidékfejlesztési összetevőjéről tanácskoztak kedden Brüsszelben az RMDSZ háromszéki polgármesterei Dacian Cioloş mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztossal, valamint kabinetjével.


Winkler Gyula és Sógor Csaba európai parlamenti képviselők meghívására, Tamás Sándor megyei tanácselnök, a területi RMDSZ szervezet elnökének vezetésével, Antal Árpád a megyeszékhely polgármestere, valamint Háromszék valamennyi polgármestere, illetve Fejér László Ödön parlamenti képviselő háromnapos látogatáson vettek részt Brüsszelben.

A találkozón Winkler Gyula kiemelte: „Különösen fontos most konzultációt folytatni az agrárium helyzetéről, hiszen 2014 az intézményes átállás éve Romániában is készül az új országos vidékfejlesztési terv, a PNDR, amely meghatározza a székely gazdák számára az elkövetkező években elérhető támogatásokat.” Az RMDSZ európai parlamenti képviselője szerint tájékoztatni kell a brüsszeli és bukaresti döntéshozókat a székelyföldi érdekekről és jellegzetességekről, hogy azok beépüljenek az új dokumentumba. Winkler Gyula hangsúlyozta, hogy a következő hétéves tervezési időszak vezérfonala a társulás lesz, hiszen az új program kiemelten támogatja a gazdák, a mezőgazdasági vállalkozók és az önkormányzatok egyesületbe tömörülését, így azok könnyebben meg tudják valósítani terveiket és az egyéni gazdáknál nagyobb támogatáshoz tudnak hozzáférni.

Sógor Csaba emlékeztetett a mandátuma alatt megszervezett mezőgazdasági szakmai konferenciákra a hegyi kaszálókról, illetve Európa veszélyeztetett gyepkincséről. „Románia területén található az Európai Unió kaszálóinak több mint 20 százaléka – hívta fel a figyelmet az RMDSZ-es EP-képviselő, aki azt is kihangsúlyozta, hogy az elmúlt évek során az erdélyi magyarság két legjellegzetesebb termékét, a pityókát és a borvizeket az Európai Parlamentben is bemutatták.” Sógor Csaba kitért a Székely termék védjegy fontosságára is és felhívta a figyelmet arra, hogy a két székelyföldi megye hosszútávon, közös terveket kell kidolgozzon nemcsak a mezőgazdaság terén, hanem gazdasági, turisztikai és kulturális szinten is.

Tamás Sándor háromszéki tanácselnök rendkívül hasznos a polgármesterek brüsszeli tapasztalatszerzés. „Nagyon sok polgármester most járt először Brüsszelben, és ez mindenképpen pozitív hatással van rájuk. Nem csak azért, mert arcokhoz, konkrét tapasztalathoz köthetik a különböző uniós intézményeket, de más az, ha a kétnyelvűségről olvasnak, és megint más az, amikor saját szemükkel látják, hogy ez milyen olajozottan működik az Európai Unió fővárosában” – fogalmazott Tamás Sándor.

A találkozón Dacian Cioloş biztos válaszolt a háromszéki gazdák részéről írásban jelzett legfontosabb felvetésekre és a jelenlévő polgármesterek kérdéseire. Többek között szóba került a terület alapú támogatások új rendszere és a vidékfejlesztés iránya, a kisebb földterületek támogatása, a társulások fontossága, a szakmai és konzultációs tevékenységek támogatása, a biogazdálkodás, a helyi és hagyományos termékek értékesítése, az öntözőberendezések kiépítése, a falusi turizmus fejlesztése, a leegyszerűsített igénylési procedúrák, a közbirtokosságok és havasi legelők támogatása, a hegyvidéki- és a hátrányos helyzetű területek besorolása, a székely pityóka védjeggyel ellátása. Sógor Csaba és Winkler Gyula nyilatkozatai hang formájában elérhetőek és letölthetőek a http://rmdsz.ro/multimedia/hangfelvetel/sogor-csaba-es-winkler-gyula-europai-parlamenti-kepviselok-nyilatkozatai linken.