Országos küldöttgyűlést tartott az RMPSZ

2014-04-05

Szovátán tartotta Országos Küldöttgyűlését a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ), ahol az elmúlt évek tevékenységének bemutatására és értékelésére került sor. Az április 5-i találkozón részt vett Sógor Csaba európai parlamenti képviselő, Király András György oktatásügyi államtitkár, illetve Magyari Tivadar az RMDSZ oktatásért felelős főtitkár-helyettese is.


Burus-Siklódi Botond , az RMPSZ elnöke évértékelő beszédében kifejtette: tevékenységük jelentős részét a hagyományos programjaik és továbbképzéseik megszervezése mellett a regionális oktatási központok működésének fejlesztése, illetve az anyanyelvi oktatás szakmai érdekvédelme képezte 2013-ban is. Az elnök a magyar politikai érdekképviselet összefogásának szükségességét hangsúlyozta. – Határozott véleményünk az, hogy romániai magyar oktatásügy csak egy van, tehát oktatáspolitika is csak egy lehet. Erre talán most nagyobb szükség van, mint valaha – hívta fel a figyelmet.

Sógor Csaba európai parlamenti képviselő beszédében elmondta: az EU nem szól bele az oktatási kérdésekbe, hiszen ezt tagállami hatáskörként kezeli, mégis vannak olyan programjai, amelyek az erdélyi magyar fiatalok képzését is pozitívan befolyásolják. – Az EU lehetőséget biztosít arra, hogy fiataljaink külföldön tanulhassanak, vagy pedagógusaink szakmai továbbképzéseken vehessenek részt – mutatott rá a képviselő, kiemelve az Erasmus+  program lehetőségeit. Sógor Csaba arra is kitért, hogy növelni kell a költségvetés azon fejezetét, amelyet oktatásra lehet fordítani, hiszen európai példák mutatják, hogy azok az országok sikeresek, ahol tudják, hogy az ország fejlődése érdekében a kiművelt főbe érdemes befektetni.

Király András oktatásügyi államtitkár azt hangsúlyozta, hogy bár nem könnyű ez az időszak az oktatásügyi kérdések szempontjából, a pedagógusok sosem veszíthetik el hitüket, hiszen a nemzet napszámosaiként felelősséggel tartoznak a jövő generációjáért.  – Ahogy lehet több legyen annál, amit lehet – mondta az államtitkár a küldöttgyűlés résztvevőinek.

Magyari Tivadar az RMDSZ oktatásügyi főosztályának nevében köszöntötte a pedagógusokat. Elmondta, hogy tevékenységük során főként programszervezéssel, szakpolitikai elemzéssel és a különböző intézmények közti kapcsolattartással foglalkoznak.   –A magyar oktatás igen bonyolult időszakában vagyunk és Önök azok, akik benne vannak a mindennapi munkában. Az RMPSZ egy hiteles partner az RMDSZ számára, továbbra is számítunk a véleményükre – mutatott rá Magyari Tivadar.