Ukrajna európai közeledésének feltétele a kisebbségek jogainak tiszteletben tartása

2014-02-27

Az ukrajnai helyzettel kapcsolatosan foglalt állást csütörtökön, folyó év február 27.-én az Európai Parlament (EP). Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő szavazatmagyarázatában arra figyelmeztetett, hogy válsághelyzetben az etnikumközi kapcsolatok normalizálásának fontossága megsokszorozódik.


Véleménye szerint az Európai Unió (EU) támogatásának feltételrendszerében fontos szerepet kell kapjon az ukrajnai nemzeti kisebbségek kultúrájának és nyelvi jogainak a tiszteletben tartása.
Az írásos dokumentumot megelőző vitában a képviselők hozzászólásaiból kiderült, hogy sokat várnak azon nemzetközi tanácsadói modell működésétől, mely az ukrán kormánnyal együtt fog a politikai és gazdasági reformokon dolgozni. Ennek függvényében többen hangsúlyozták az Európai Unió (EU) felelősségét abban, hogy az ország egysége, szuverenitása és függetlensége a regionális, kulturális és nyelvi sokszínűséggel együtt teljesedjen ki.
 
Sógor Csaba álláspontja alább olvasható:
"Az utóbbi napok ukrajnai eseményei kapcsán sokan hangot adtak aggodalmaiknak a kisebbségek nyelvhasználatát biztosító törvény visszavonása miatt. Egyetértek azzal, hogy csak egy többnemzetiségű és többnyelvű Ukrajna léphet az európai útra, egy olyan ország, amelyben a nemzeti kisebbségek jogait biztosítják, tiszteletben tartják és erősítik. Külön üdvözlöm a lembergi aktivisták és értelmiségiek Egy napig beszélj oroszul! nevű felhívását a Kelet- és Dél-Ukrajnában élő oroszokkal való szolidaritás jeléül. Hasonló szolidaritásra az Ukrajnában élő magyar és román kisebbségnek is szüksége lenne.

A nyelvhasználati törvény kapcsán sokan elmondták, hogy annak eltörlése veszélyezteti az ország társadalmi rendjét, stabilitását és belső kohézióját. Örömömre szolgál, hogy a nemzetközi politika kezdi felismerni: a többség és kisebbség, a különböző etnikumok közötti kölcsönös tisztelet és elismerés általában közösen lefektetett szabályokon alapul."