Az EP politikai megoldást sürget az ukrajnai krízisben

2014-02-06

Az Ukrajnában kialakult helyzetről szerdán, február 5.-én vitázott, csütörtökön pedig, február 6.-án egyöntetűen állást foglalt az Európai Parlament.


A képviselők a gyors politikai megoldás mellett voksoltak: olyan hiteles stratégia kialakítását és mielőbbi gyakorlatba ültetését kérték az Európai Bizottságtól (EB) és a tagállamoktól, mely képes lehet megerősíteni az Európai Unió cselekvésének súlyát, ugyanakkor védje meg az országban a tüntetők által követelt európai demokratikus értékeket, és vessen véget az elszabadult erőszaknak. Sógor Csaba RMDSZ-es képviselő - tekintettel a kárpátaljai magyar kisebbség helyzetére - felszólalásával a teljes ukrajnai társadalommal való kommunikáció szükségességét hangsúlyozta.

Az erdélyi magyar képviselő emlékeztetett, hogy a konfliktust kirobbantó ok az EU-hoz kötődik, hiszen a kétoldali megállapodás aláírásának felfüggesztése nyomán kezdődött a tiltakozáshullám, mely mára a demokrácia és a polgári jogok védelmében folyik.

Sógor Csaba felszólalása alább olvasható:

"Az Európai Unióra (EU) fontos szerep hárul az ukrajnai konfliktus rendezésében, annál is inkább, mivel a ma már sokak által forradalomnak nevezett események kirobbantó szikrája éppen Ukrajna és az EU közeledésének elodázása volt. Ukrajnában a tüntetők kiállnak Európa és az EU mellett, ez pedig bizakodásra ad okot, ugyanakkor két fontos aspektus mellett nem mehetünk el szó nélkül: a tüntetők egyelőre hallgatnak az ellenzéki pártok vezetőinek szavaira, ám belegondolni is rossz, hogy mi lenne, ha káosz uralkodna el közöttük és egyes csoportok nem tekintetének magukra nézve kötelezőnek egy esetleges későbbi megállapodást. A másik szempont, amit az EU sem hagyhat figyelmen kívül az az ukrán társadalom viszonyulása: az ország keleti felével is kommunikálnunk kell, hiszen Ukrajna és az EU szorosabb együttműködése az ő javukat is szolgálná. Semmiképpen sem szabad, hogy „vagy-vagy” kérdésként merüljön fel az ország keleti vagy nyugati orientációja: Ukrajnát mindig is szoros szálak fűzték Oroszországhoz, ez pedig akkor is így lesz, ha társulási egyezményt köt az Európai Unióval."