Csíkszereda központjában gyűjtött támogató aláírásokat Sógor Csaba

2014-03-14

„A romániai magyarságnak jelen kell lennie az Európai Parlamentben, másképp nélkülünk döntenek. Ha nem lesz magyar képviselő Romániából, akkor az európai közvélemény azt látja, hogy Romániában a magyarságnak nincs súlya, nem akar beleszólni a sorsába” – erre hívta fel a figyelmet Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő, aki a helyi sajtó jelenlétében támogató aláírásokat gyűjtött március 14-én, pénteken Csíkszereda központjában.


Sógor Csaba elmondta: az RMDSZ a romániai magyarság legitim képviselője, az európai döntéshozók szempontjából a Szövetség szava számít az Európai Parlamentben.  - Ha mi jelzünk egy problémát, arra odafigyelnek. Brüsszelben és Strasbourgban meg kell mutatnunk, hogy a romániai magyarság egy sokszínű, mégis egységes és erős közösség, amelynek céljait érdemes támogatni. Nemzetközi szövetségeseket kell szereznünk ügyünk mellé – hangsúlyozta az EP-képviselő, aki elmondta: ezt a munkát akkor tudja a Szövetség elvégezni, ha az erdélyi magyarok is támogatják ebben.
 
Becze István, a Csíki Területi Szervezet ügyvezető elnöke elmondta, nagyon jól halad az aláírásgyűjtés a csíki településeken. Kiemelte, hogy Csíkszentimrén, Csíkkarcfalván és Csíkszenttamáson a tervezetnél több támogatást sikerült begyűjteni, ez a helyi RMDSZ szervezetek hatékonyságának köszönhető.
 
-A csíki emberek fontosnak tartják, hogy a Szövetség képviselői ott legyenek az Európai Unió döntéshozó szervezeteiben. Nem találkoztam olyan személlyel, aki elutasította volna az aláírást.  Úgy vélem a csíkiak érzik, hogy az RMDSZ a romániai magyar közösség megmaradása és fejlődése érdekében dolgozik. Nagy előnye a csíki térségnek, hogy nemcsak szövetségi elnöke, két minisztere, szenátora, hanem európai parlamenti képviselője is van – hangsúlyozta Becze István, aki szerint fontos, hogy az RMDSZ és székelyföldi jelöltje, Sógor Csaba ismételten képviselni tudja a helyi közösséget az Európai Parlamentben.