Bauer Edit Kolozsváron: Európa ki kell találja önmagát!

2014-01-25

Kolozsvárra érkezett Bauer Edit szlovákiai európai parlamenti képviselő, aki egynapos munkalátogatása során találkozott az RMDSZ Nőszervezetének képviselőivel és előadást tartott a Lutheránus Püspökség székhelyén. A felvidéki politikus Sógor Csaba RMDSZ-es EP-képviselő meghívására érkezett január 24-én, pénteken Erdélybe az Európai Beszélgető Estek rendezvénysorozat keretében.A látogatás első hivatalos programpontjaként az EP képviselőasszony az RMDSZ Nőszervezetének kolozsvári képviselőivel találkozott. A találkozó során Hegedüs Csilla, Horváth Anna és Fehér Kardos Gabriella alelnökök az RMDSZ Nőszervezet megalakulásának folyamatát, célkitűzéseit, eddigi megvalósításait, valamint jövőbeli terveit ismertették a meghívottal. A beszélgetés folyamán a különböző, nőket érintő kérdéskörök erdélyi, romániai, valamint felvidéki közös áttekintése mellett Bauer Edit széleskörű nemzetközi perspektívával, számos, az EU-ban fellelhető jó és követendő példával szolgált a nemrégiben alakult nőszervezet tevékenységét illetően. A találkozó alkalmával ugyanakkor érintették a közeledő EP választások témakörét és a nőszervezet kampányban való bekapcsolódásának fontosságát hangsúlyozták. Ezek mellett pedig a jelenlévő hölgyek a jövőbeli együttműködési lehetőségekről is egyeztettek.

Péntek délután Bauer Edit MKP-s képviselőasszony a Lutheránus Püspökség Reményik Sándor Galériájában foglalkoztatásügyi, népesedési és kisebbségjogi kérdésekről tartott előadást, amelyen képviselőtársa Sógor Csaba is részt vett, illetve Adorjáni Dezső Zoltán püspök házigazda minőségében volt jelen.
Bauer Edit elmondta, 2014 a család és a munka összehangolásának európai éve lesz, amely a családos nők munkaerőpiacra való visszaintegrálásnak fontosságára igyekszik irányítani a figyelmet. – Norvégia nem az olaj miatt lett gazdag ország, hanem amiatt, hogy a családos nőket is különböző intézkedések segítségével sikerült bevonni a munkaerőpiacra – idézte a képviselőasszony egy norvég ismerősének szavait. Véleménye szerint Európa előrevetített népesedési válsága sokkal súlyosabb következményekkel járhat, mint a jelenlegi gazdasági válság.

Bauer Edit kifejtette Európa útkeresésben van, egy olyan időszak vár rá, amelyben ki kell találja önmagát.  – Európából kezd kivonulni a tömegtermelés, a világ összezsugorodott, másutt olcsóbb a munkaerő. Nem lehet csupán szolgáltatásokra építeni, hanem az újraiparosításon is gondolkodni kell. Rá kell jönni arra miben tudunk világviszonylatban versenyképesek lenni – magyarázta. Az EP-képviselők egyetértettek abban, hogy át kell gondolni az oktatási rendszert is, olyan reformokra van szükség, amelyek a szakmai oktatást bevonják a középiskolai tanulmányok közé, hiszen a fiataloknak érettségi után már érteniük kellene valamihez. Sógor Csaba kihangsúlyozta nagyon fontos a vállalkozás-oktatás, hiszen jelenleg a kis és középvállalkozások menthetik meg Európát. Ez a célkitűzés a munkaügyi bizottság egyik jelentésében is szerepel – hangsúlyozta az RMDSZ politikusa, példaként említve a 14 éve megvalósított Ifjúsági Üzleti Programot, amely minden évben egy héten át vállalkozásra ösztönzi a középiskolásokat Csíkszeredában.

Adorjáni Dezső Zoltán püspök Európa hatáskörei kapcsán intézett kérdést a képviselőasszonyhoz, mint mondta itthon Erdélyben sokan nem értik miért van az, hogy Európa számos fontos témában szabadkezet ad a tagállamoknak. Bauer Edit szerint az EU nem teheti meg azt, hogy olyan megaláztatásban részesítse a tagállamait, amilyenben  Magyarország is részesült, ráadásul félreértések miatt is bírálták az országot. – Ha az EU ilyen szinten beleszólna a tagállamok belső ügyeibe az a szélsőséges pártok megerősődését idézhetné elő – magyarázta a képviselőasszony, aki mindezek mellett azt is kiemelte: kisebbségi kérdésekben viszont határozottabb fellépésre lenne szükség a tagállamokkal szemben. Sógor Csaba ehhez kapcsolódóan arra is kitért, hogy korábban a mezőgazdasági most pedig a migrációs kérdések is tagállami hatáskörből egyre inkább uniós szintérre kerülnek, ez a folyamat a kisebbségvédelem területén is elkerülhetetlen lesz.