Sógor: Tiszteletben kell tartani a szabad mozgással kapcsolatos alapvető jogokat

2014-01-16

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plénuma tegnap az uniós munkavállalók szabad mozgásáról vitázott, ma pedig állásfoglalást fogadott el a kérdésben. Sógor Csaba RMDSZ-es képviselő felszólalásában ma arról beszélt, hogy a szabad mozgásnál észlelt visszaéléseket ki kell szűrni, de nem kell elfelejteni, a szociális rendszereknek az a feladatuk, hogy segítsék a nehéz helyzetbe került munkavállalókat.



- A szabad mozgással kapcsolatos alapvető jog tekintetében úgy tűnik, mintha folyamatosan elbeszélnénk egymás mellett. Senki sem kérdőjelezi meg, hogy az uniós állampolgárok egyik legalapvetőbb joga a szabad lakhelyválasztás és a szabad munkavállalás az EU tagállamaiban. Ugyanakkor az utóbbi időben felerősödtek azok a hangok, amelyek mégis fenntartásokkal fogadnák állampolgárok bizonyos csoportjait. Azért csak bizonyos csoportokat, mert senki sem akarja kiszorítani az európai munkaerőpiacról például az informatikusokat, orvosokat, menedzsereket, csak a sokszor bizonytalan munkalehetőségekkel rendelkező kétkezi munkásokat, akik időnként még rászorulnak az államok szociális rendszereire - mondta az erdélyi magyar képviselő.
Sógor Csaba szerint a visszaéléseket persze ki kell szűrni, de azért nem kell elfelejteni, hogy a szociális rendszereknek az a feladatuk, segítsék a nehéz helyzetbe került munkavállalókat.
- Az nem egy hiba a rendszerben, hogy ezt a segítséget más államokból érkező munkavállalók is igénybe veszik – fejtette ki az EP-képviselő.

Mint ismert 2014. január 1-től munkavállalási engedély nélkül, szabadon vállalhatnak munkát az Európai Unió teljes területén a román és a bolgár munkavállalók. Közben az uniós munkavállalók szociális ellátásával kapcsolatban London és Brüsszel között egyre hangosabb vita bontakozik ki. A Konzervatív Párt vezette brit kormánykoalíció és személyesen David Cameron miniszterelnök már e korlátozások lejárati határidejének közeledtével folyamatosan hangoztatta - és azóta is visszatérően hangoztatja - London igényét az unión belüli szabad munkaerőmozgás újraszabályozására.

Sógor Csaba felszólalásának videofelvétele és szövege a következő linken érhető el:
http://www.europarl.europa.eu/sed/speeches.do?sessionDate=20140116