Kerekasztal-beszélgetés és karácsonyi ünnepség Besztercén

2013-12-14

Tizedik alkalommal szervezte meg hagyományos karácsonyi ünnepségét a besztercei RMDSZ. A szombati eseményen több mint hatszáz gyereknek adtak át karácsonyi ajándékcsomagot, majd a Bóbita Együttes koncertjével ünnepelték az esemény kerek évfordulóját.




Az ünnepségre a megye össze magyarlakta településéről várták a kisgyerekes családokat, akiket karácsonyi betlehemes műsorral, énekekkel és szavalatokkal örvendeztettek meg, majd mindenki karácsonyi ajándékcsomagot vehetett át. A jubileumi évfordulón a besztercei magyar közösséggel ünnepelt Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő, több helyi tisztségviselő, illetve magyarországi testvértelepülések képviselői is. Az RMDSZ politikusa köszöntőjében Lukács evangéliumából idézett és azt hangsúlyozta, hogy ebben az ünnepi időszakban jobban oda kell figyelnünk egymásra.  – Megtalálni a gyermek Jézust azt jelenti, hogy önfeledt, gyermeki örvendezéssel ismét újra tudjuk kezdeni a munkát és a törődést – ezekkel a gondolatokkal kívánt áldott ünnepeket az erdélyi képviselő.

Sógor Csaba a besztercei RMDSZ elnökének, Décsei Attilának a meghívására az eseményt megelőzően egy kötetlen találkozó keretében parlamenti munkájáról és fontosabb EU-s témákról tájékoztatta a Magyar Házban jelenlévő érdeklődőket.

Az esemény során az EP-képviselő szakbizottsági munkája mellett arról is beszámolt, milyen eszközökkel igyekszik az erdélyi magyar ügyet napirenden tartani Brüsszelben. Hallgatói kérdésre válaszolva a képviselő elmondta, minden lehetőséget ki kell használni arra, hogy az erdélyi magyarságot ne csak Brüsszelben, hanem Európán kívül is megismerjék. – Az Európai Parlamentben a mikrofon előtt, de akár a folyósokon is elmondhatjuk, bemutathatjuk azt, hogy kik vagyunk és melyek az értékeink. De ugyanúgy az is fontos például, hogy amikor az egész világot foglalkoztató tibeti kérdésről értekeznek, akkor ott legyünk és megtaláljuk a párhuzamot az erdélyi magyarság ügyével – magyarázta az európai lobbi fontosságát a képviselő. Sógor Csaba kihangsúlyozta, nem kerülhet abba a helyzetbe az erdélyi magyarság, hogy az Európai Parlamentben ne legyen képviselete, hiszen ez azt jelentené Brüsszel számára, hogy az erdélyi magyarság ügye rendezve van Romániában.

A jelenlévők egyetértettek abban, hogy az erdélyi magyarságnak európai szinten is fel kell mutatnia az erejét, azonban azt nehezményezték, hogy sokszor úgy tűnik, az EU számára fontosabb az állatok ketrecének mérete, mint a kisebbségi ügyek vagy az anyanyelvhasználat kérdése. Sógor Csaba ennek kapcsán elmondta: ez részben a média tematizálásának hibája, részben pedig valóban európai probléma.

 -Európának ezekkel a kérdésekkel is foglalkoznia kell, hiszen a világ folyamatosan változik, még el sem tudjuk képzelni milyen hatással lesz a szervezetünkre évtizedek múlva a sok génmódosított vagy vegyszerezett élelmiszer. Vannak bizottságok, ahol ezekkel a témákkal, köztük az uborkagörbület méretével is foglalkoznak. Ezzel párhuzamosan azonban számos egyéb témában zajlik szakmai munka, amely a médiafogyasztók számára bizonyára kevésbé lenne érdekes – magyarázta a képviselő, hozzátéve azt, hogy a kisebbségi kérdésekkel előbb-utóbb az EU-nak is foglalkoznia kell, nem lehet ezt csupán tagállami szinten kezelni.