Több szociális biztonságot a legkiszolgáltatottabb polgároknak

2013-12-05

Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselőt bízta meg az Európai Néppárt (ENP) a frakció álláspontjának képviseletével Vilija Blinkeviute (litván, szocialista) "A szociális biztonság mindenkinek" című jelentésének ügyében, melyet a Foglalkoztatási és szociális ügyek szakbizottság december 5-i ülésén egyhangúan megszavazott.


A saját kezdeményezésű jelentés hiánypótló szerepet tölt be, ugyanis Európában a hagyományos szociális biztonsági rendszerek az alkalmazottak védelmét szolgálják, de nehezen alkalmazhatóak az önfoglalkoztatókra, vagyis a szabadúszókra, a kis- és középvállalkozókra.

Az általános szociális védelem közismerten az európai szociális modell alapja. -  Létezik is az EP által még 2010-ben elfogadott olyan állásfoglalás, amely ezt az alapvető jogot a státusától függetlenül minden munkavállalónak biztosítja, mégis több tagállamban visszaélés tapasztalható - hangsúlyozta az erdélyi magyar képviselő. Sok tagállamban rendszeresen kikerülik a társadalombiztosítási járulékok és adók kifizetését, aláásva a munkajogot, és nehéz helyzetbe sodorva az önfoglalkoztatókat, akik helyzete a gazdasági válság következtében az utóbbi években sokat változott: egyre többen vannak a munkaerőpiacon, és egyre több közöttük a gazdaságilag kiszolgáltatott.

Az EP szakbizottsága által ma elfogadott dokumentum célja, hogy előmozdítsa a társadalmi befogadást és az igazságosságot, ami tagállami felelősség ugyan, de az intézmény a hatékonyabb gyakorlatba ültetés végett nyitott koordinációs rendszert szavazott meg. Ennek lényege a közösen, az Európai Bizottság által megállapított mutatók rögzítése nyomán az együttműködést szolgáló önkéntes folyamat részletes kidolgozása. A saját kezdeményezésű jelentés előreláthatólag tavasszal kerül az EP plénuma elé.

- A dokumentum célja, hogy minél több európai polgár számára garantálja az alapvető szociális juttatásokhoz való hozzáférést, a legkiszolgáltatottabb csoportoknak is, akár önfoglalkoztatókról, munkanélküliekről, fogyatékkal élőkről, nyugdíjasokról legyen szó – összegzett Sógor Csaba.