Európai Uniós mezőgazdasági támogatásokról beszélt Sógor Csaba Dobrán

2013-10-19

Mezőgazdasági kerekasztal-beszélgetéssel vette kezdetét szombaton a VI. Dobrai Szüreti Fesztivál, amely idén lehetőséget adott a Dobrára menekült reformátusok leszármazottainak találkozójára is. A rendezvényen a dobrai gyökerekkel rendelkező Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő is tiszteletét tette.



A programindító rendezvényen helyi vállalkozók, a környező települések polgármesterei és alpolgármesterei mellett Ceredről (Magyarország), Tajtiról (Szlovákia), Budapestről, Kazincbarcikáról (Magyarország), Garderenből (Hollandia) érkezett vendégek osztották meg tapasztalaikat.

Sógor Csaba RMDSZ-es EP képviselő az érvényben lévő mezőgazdasági kiírásokról és a megreformált közös agrárpolitikáról (KAP) számolt be. Mint mondta, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium az idén nagyon kevés kiírást tett közzé, ugyanis a Nemzeti Vidékfejlesztési Program által finanszírozott fejlesztési tengelyekre szánt források jórészt kimerültek, beleértve azokat a népszerű programokat is, mint a fiatal gazdálkodók induló támogatását célzó 112-es intézkedés. Optimizmusra ad okot azonban az, hogy voltak olyan programok, amelyekre az elkülönített forrásokat nem osztották szét, mert nem érkezett be elegendő pályázat – mondta a képviselő. A KAP-reform kapcsán Sógor kifejtette, a megreformált közös agrárpoltika minden korábbinál nagyobb mozgásteret biztosít a tagállamoknak mezőgazdasági modelljük és agrártámogatási rendszerük meghatározásában. A Tanács és az Európai Parlament között a közelmúltban létrejött megállapodás értelmében a tagállamok dönthetnek majd a közösségi büdzséből számukra elérhető agrártámogatások körülbelül 70 százalékáról.

Fekete Bertalan, a Dobrát is felölelő Szopor község alpolgármestere a helyi megvalósításokat mutatta be. Példaként említette azt a 220 hektáros új telepítésű szőlészetet, amelyet Kallós Ferenc helyi vállalkozó hozott létre uniós támogatással. Az alpolgármester elmondta, hogy tagként vesznek részt a Tövishát LEADER kistérségi társulásban, amelyhez már többször sikeresen pályáztak.

Sógor Csaba a jelenlévők figyelmébe ajánlotta a Mezőgazdasági tevékenységet végző gazdaságok modernizálása intézkedést, melyről hivatalos információk még nincsenek, de valószínű, hogy jövő év elején meghirdetik. - Ennek fő célja olyan beruházások támogatása, melynek következtében a mezőgazdaság versenyképessége növekszik. A program továbbá lehetőséget ad új gépek és eszközök várárlására, melynek keretében szőlőültetésre és a már meglévő szőlészet fejlesztésére is lehetőség van - mondta. Az EP-képviselő hozzátette, hogy az agrártermelők számára elérhető közvetlen jövedelemtámogatások a 2007 és 2013-as időszakhoz képest 2014 és 2020 között növekedni fognak.

A szombati ünnepség lehetőséget adott az Erdődről elmenekült reformátusok leszármazottainak gyülekezeti találkozójára is. Két és fél évszázaddal ezelőtt Erdőd reformátusainak nagy része Dobrára, Magyargéresre és Szatmárhegyre kényszerült költözni, leszármazottaik Dobrán ismét találkoztak és csatlakoztak a szüreti fesztiválhoz. A testvérgyülekezeti találkozón, az ünnepi istentiszteleten a helyi templomban Rácz Ervin erdődi református lelkész hirdetett igét, ugyanakkor köszöntőt mondott Nagy Attila magyargéresi lelkész, a történelmi visszatekintést pedig a szatmárhegyi lelkipásztor, Kovács József biztosította. Az istentiszteletet követően megkoszorúzták a templomkertben található világháborús emlékművet.