Sógor Csaba: Ma is egyféle szellemi, politikai, társadalmi „kivégzés” előtt állunk

2013-10-06

Ökumenikus istentisztelettel emlékeztek az aradi vértanúkra vasárnap a brassói evangélikus templomban. A helyi magyar közösség ünnepségén Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő is jelen volt, aki ünnepi beszéddel köszöntötte az egybegyűlteket.



-Október 6-án nem csupán történelmünk egy gyásznapjára kell emlékeznünk, hanem az aradi tizenhármak és sok-sok honfitársuk hősies helytállására, akik tudásukat, anyagi javaikat és életüket adták a szabadságért. Ilyenkor fel kell lapoznunk az emlékkönyveket az aradi vértanúk életéről, mert csak akkor tudjuk megérteni, hogyan tudtak csatákat nyerni, a vereséget és a halált lelki nyugalommal fogadni, ha megismerjük őket. Azért voltak képesek fegyelmezetten szembenézni a halállal, mert szerették családjaikat, hazájukat, Istent. Közösségi, vallásos emberek voltak – hangsúlyozta Sógor Csaba.

Az európai parlamenti képviselő szerint ma is egyféle szellemi, politikai, társadalmi „kivégzés” előtt állunk.  – Gondoljunk csak ingatlan-pereinkre, oktatási harcainkra, anyanyelvi és szimbólumhasználati küzdelmeinkre, vagy éppen a különböző megfigyelési, megvádolási botrányokra – fejtette ki a képviselő, aki szerint csak akkor tudunk győztesen kikerülni a mai harcokból, ha figyelünk egymásra, ha közösségi és egyéni életünkben Isten, haza-, és emberszeretet vezérel bennünket. 

Sógor Csaba azt is kiemelte, hogy a tizenhárom tábornok közül mindössze öten voltak magyar származásúak, sokan nem is tudtak magyarul beszélni. Ennek ellenére lelkükben, tetteikben, de főleg halálukban magyarok voltak, magyarrá tette őket a szabadságért vívott közös küzdelem.
– Akkor vagyunk méltók ’48 örökségéhez, ha képesek vagyunk másokat is „magyarokká tenni”, azaz megnyerni őket az ügyünknek, hogy mellénk álljanak az anyanyelvhasználat, az oktatás, az autonómia-küzdelmeink során – mondta az EP-képviselő, aki záró gondolataiban arra hívta fel a figyelmet, hogy az aradi vértanúk higgadtsága az erdélyi magyar közösség számára is követendő érték, mert csak akkor leszünk eredményesek, ha döntéseinkben és munkánkban ott van a tudás és a fegyelem, amelyet elődeink is tanúsítottak.