Petőfi-megemlékezéssel zárult az IFM műhelymunkája Koltón

2013-09-29

Koltón tartott szakmai találkozót az Itthon, fiatalon mozgalom (IFM) szeptember 27-29. között, amelyen hazai és határon túli ifjúsági szervezetek képviselői nemzetpolitikai kérdésekről értekeztek. A találkozó vasárnap Petőfi Sándor és Szendrey Júlia szobrának megkoszorúzásával zárult, amely alkalomból Sógor Csaba európai parlamenti képviselő mondott ünnepi beszédet. 



Az Itthon, fiatal mozgalom nemzetpolitikai műhelymunkájára a magyarországi parlamenti pártok ifjúsági szervezeteinek képviselői kaptak meghívást. A találkozó egyik fő témája a jövő évi magyarországi parlamenti választások volt, amelyen a kettős állampolgárság révén a külhoni magyarok is élhetnek választójogukkal. Apjok Norbert, az IFM ügyvivő testületének tagja, a találkozó szervezője elmondta, arra kérték a hazai ifjúsági vezetők magyarországi partnereiket, hogy a Magyarországon lévő belpolitikai harcokat igyekezzenek az országhatáron belül tartani. – Nincs szükség arra, hogy az erdélyi közösséget még jobban széthúzzák a magyarországi politikai események. Arra kértük az ifjúsági vezetőket, hogy próbálják a választásokon való részvételre és nem pedig a megosztásra ösztönözni külhoni nemzettársaikat – hangsúlyozta Apjok Norbert. 

Vasárnap, a találkozó záróprogramjaként a résztvevők megemlékezést szerveztek Petőfi Sándor és Szendrey Júlia tiszteletére, akik azáltal gazdagították Koltó irodalmi és történelmi hírnevét, hogy egykoron ezen a településen, Teleki Sándor kastélyában töltötték mézesheteiket. Ez idő alatt Petőfi Sándor 28 verset írt. A Szeptember végén című műve, amely a magyar irodalom egyik leghíresebb szerelmes verse, éppen 166 évvel ezelőtt született.  Erre az évfordulóra ünnepi istentisztelettel emlékeztek az IFM rendezvényének résztvevői és a koltói közösség.  A helyi református templomban tartott megemlékezés részeként Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő mondott ünnepi beszédet. 

-Petőfi a szabadság és a szerelem költője, aki nem csak arra tanított meg bennünket, hogy merjünk szabadon élni, de arra is, hogy mennyivel könnyebb az életünk, ha tudjuk, hogy vannak, akik szeretnek és vannak, akiket szerethetünk. Azok, akiket körülvesznek szerettei, könnyebben tudnak létezni, dolgozni, munkájukkal a közösséget szolgálni – hangsúlyozta Sógor Csaba.

„Miért van ebben az országban az, hogy olyan sokan nem becsülik mások nyelvét, kultúráját, szokásait?” – tette fel a kérdést a képviselő, aki szerint mindez azért lehetséges, mert csak az tud szeretni, aki szabad ember.

Sógor Csaba szerint sokan vannak ebben az országban, akik nem szabad emberként élnek, akik a múlt foglyai, egy olyan időszaké, amikor egymás ellen uszítottak bennünket.  – Õk a nacionalizmus és kisebbség-ellenesség foglyai akik, ma is „börtönben” élnek és nem érzik magukénak a tájat, a hazát. Emiatt rombolják a környezetüket, szó szerint öntik el szeméttel és ezért teszik tönkre emberi kapcsolataikat, meglévő közösségüket – értelmezte mai vonatkozásában Petőfi szabadság és szerelem eszméjét az  EP-képviselő, aki az IFM rendezvényének résztvevőivel közösen koszorúzta meg a költő és hitvese helyi emlékszobrát.