Helyi huszárrend is ápolja a Rhédey-kultuszt Erdőszentgyörgyön

2013-09-16

   A hagyományokhoz hűen, huszáravató és zászlószentelő ünnepség keretében tettek eskütételt vasárnap az erdőszentgyörgyi 6. Württemberg Huszárezred tagjai. Az eseményt a helyi Rhédey Napokkal párhuzamosan szervezték meg, amelynek során mellszobrának megkoszorúzásával Rhédey Claudiára, a település neves szülöttjére is megemlékeztek.



Az ünnepség istentisztelettel indult a helyi református templomban, majd a jelenleg felújítás alatt álló Rhédey-kastély udvarán sorakoztak fel a székelyföldi vendég-huszárcsapatok, akik katonatársaik beavatására érkeztek. Az ünneplőket Csibi Attila, Erdőszentgyörgy polgármestere, Sógor Csaba, európai parlamenti képviselő és Brassai Zsombor, a Maros Megyei RMDSZ elnöke is ünnepi beszéddel köszöntötte.

Az RMDSZ EP-képviselője üdvözölte a 6. Württemberg Huszárezred hivatalos megalakulását. - A tisztesség, a becsület, a bajtársi szeretet, az önfeláldozás vagy a hősiesség mind olyan értékek, amelyek a történelem során a haza megtartásának alapelvei voltak és amelyek évszázadokon át bennünket magyarokat is megtartottak itt, a Kárpát-medencében.  Ezeket az alapelveket őrzik a hagyományos huszárrendek is, mi ezért büszkén tekintünk rájuk – hangsúlyozta köszöntőjében Sógor Csaba.  A Maros Megyei RMDSZ elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy nem csupán dalaink, táncaink, irodalmunk, de hadtörténeti hagyományaink is vannak.  -Azért fontos a hagyományőrzés, mert ezáltal magyar identitástudatunk is erősödik – hangsúlyozta Brassai Zsombor.

A huszáravató ceremónia eskütétellel kezdődött, majd felszentelték a huszárok zászlaját, amelynek rúdjára zászlószegeket helyeztek el. Ezek jelképezik a 6. Württemberg Huszárrend hivatalos létrejöttét, amelynek névválasztását Württemberg Sándor hadiparancsnoknak, Rhédey Claudia férjének öröksége ihlette.  

  Az erdőszentgyörgyi huszároknak egyébként Sógor Csaba EP-képviselő révén már Brüsszelben is lehetőségük volt szélesebb közönség előtt bemutatkozni: a 6. Württemberg Huszárok idén áprilisban meghívottjai voltak a magasrangú vendégek részvételével zajló, Brüsszeli Magyar Bálnak.  A bálon, ahol idén székely termékbemutatót is szerveztek, immár hagyományosan évről évre székely huszárok is tiszteletüket teszik, korábban háromszéki, csíki és udvarhelyi huszárok kiutazását biztosította az erdélyi magyar képviselő.