Sógor Csaba a fiatalok munkanélküliségének kezeléséről beszélt az EP-ben

2013-09-12

Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő az Európai Parlament strasbourgi plenáris hetén felszólalt az Európai Unió (EU) ifjúságának helyzetét megvitató eszmecserében.



A megbeszélésre az intézmény két szakbizottsága által készített jelentések kapcsán került sor. A Kulturális és oktatásügyi (CULT) szakbizottság Az EU 2010-2012 közötti időszakra szóló ifjúsági stratégiájának végrehajtásáról készített jelentést. A Foglalkoztatási és szociális ügyek (EMPL) bizottsága pedig A fiatalok munkanélküliségének kezelése: a kilábaláshoz vezető lehetséges utak problematikáján dolgozott.  Utóbbi dokumentum megszövegezéséhez az erdélyi magyar képviselő több módosító javaslattal járult hozzá.

Sógor Csaba utalt a világszinten több éve stabilan mutatkozó krízishelyzetre, amely különösen nehéz helyzetbe sodorta a fiatal nemzedéket: az EU területén a fiatalok munkanélkülisége átlagosan 23 %-os, de a déli tagállamokban ez az arány drámai méreteket ölt: 55% körül mozog. A képviselő nézete szerint a 2014-2020-as időszak előkészítésére irányuló, strukturális alapokat felhasználó tagországokban, de transznacionális szinten is, az operatív programok előkészítésekor tekintettel kell lenni erre az aggasztó jelenségre. Szorgalmazta, hogy a fiatalok munkanélküliségének kezelésében, a kilábaláshoz vezető utak kiépítésekor magukat a fiatalok által alapított és általuk működtetett szervezeteket is mozgósítani kell. Aktív részvételük a társadalomban, főleg, ha előzetes külföldi tapasztalatszerzéssel társul, a munkaerőpiac dinamizálásnak egyik feltételét jelenti – mutatott rá a képviselő.

Az Európai Unió (EU) működésének és hatékonyságának egyik döntő tényezője a tanulási képesség, az egymás eredményei iránti nyitottság és az alkalmazkodási készség - szögezte le az erdélyi magyar képviselő, aki javasolta, hogy a stratégiában kapjanak teret olyan kezdeményezések és intézkedések, melyek elemzik azon régiók tevékenységét, ahol alacsony az ifjúkori munkanélküliség, a jó gyakorlatokat a nagyobb munkanélküliséggel küzdő régiókban pedig ismertetni kell.

Sógor Csaba beszédének szövegét alább olvashatják:

"Szeretném, ha a fiatalok munkanélküliségének kezelésében a kilábaláshoz vezető utak kiépítésekor magukat a fiatalok által alapított és általuk működtetett szervezeteket is mozgósítanánk. Jómagam szerényen igyekszem támogatni egy ilyen alapítványt. Négy országban minden nyáron középiskolás diákokat tanítunk vállalkozás-fejlesztésre.

A fiatalok aktív részvétele a társadalomban, főleg, ha előzetes külföldi tapasztalatszerzéssel társul, a munkapiac dinamizálásnak egyik feltétele. 

Másodszor: az Európai Unió (EU) működésének és hatékonyságának egyik döntő tényezője a tanulási képesség, az egymás eredményei iránti nyitottság és az alkalmazkodási készség. Elemezzük azon régiók tevékenységét, ahol alacsony az ifjúkori munkanélküliség, és a jó gyakorlatokat a nagyobb munkanélküliséggel küzdő régiókban ismertessük.

Harmadszor: minden lehetséges eszközzel informálni kell a fiatal munkavállalókat a régiójukban fellelhető szakmai gyakorlatokról és álláslehetőségekről. Az EU-nak érdeke erőfeszítéseket tenni a fiatalok szaktudásának megfelelő bérezése végett, azért, hogy az ifjú szakemberek ne más térségek és országok versenyképességét növeljék."