Sógor Csaba: hatékonyan kell büntetni és megelőzni a korrupciót

2013-08-01

Erdélyi és magyarországi politológus-hallgatók részvételével zajlik július 29 - augusztus 2. között a Romániai Magyar Politikatudományi Egyesület (POLITEIA), a Kolozsvári Magyar Politológus-hallgatók Társasága (KoMPOT) és az ELTE Politikatudományi Intézete által idén is megszervezett XII. Torockói Diáktábor.



Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő ebben az évben is előadója és támogatója a rendezvénynek, amelyet ezúttal „Európai értékek-politikai bizalom” tematikában szerveztek meg.  Az EP-képviselő Korrupció és Európai Unió címmel tartott előadást a hallgatóságnak.

–Kulturális, szociális és történelmi okai vannak a korrupció, mint jelenség meglétének egy társadalomban. Egyes országok társadalma egyenesen elítéli a korrupciót: Japánban például még azért is megsértődnek, ha borravalót akarsz adni, vagy Dániában azonnal visszautasítanak az orvosok, ha hálapénzzel próbálunk köszönetet mondani.  Más társadalmakban mindez megszokott, sőt helyenként kötelező – kezdte a téma bevezetését Sógor Csaba.

Az RMDSZ-es politikus kifejtette: az Európai Uniónak a korrupció visszaszorítására nincs egységes cselekvési terve, hiszen nagyon nehéz 28 ország jogrendjét ilyen formában összehangolni. Mint mondta, az Európai Bizottságon belül működik az ún. Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF), amelyet 1999-ben hoztak létre, hogy védje az Európai Unió gazdasági érdekeit, és biztosítsa az EU-források legjobb felhasználását. – Az olyan csalások, mint a pénzhamisítás, a cigarettacsempészet, a mezőgazdasági kifizetésekkel, vagy a Strukturális Alapokkal kapcsolatos visszaélések az Európai Unió költségvetését és ezáltal az európai adófizetőket károsítják. Ez az intézmény egy informáló szerv, amely felhívja a nemzeti hatóságok figyelmét a csalásokra, majd azok végzik el az ügy teljes kivizsgálását és szankcionálását – hangsúlyozta a képviselő, aki előadásában a Schengeni csatlakozás késleltetésének okaira is kitért. Elmondta, igaz, hogy Románia teljesítette a Schengeni csatlakozás minden technikai kritériumát, a hiba azonban ott van, hogy ezek működtetésében emberi tényező is közrejátszik. - Az EU-ban már azt a tarifát is ismerik, amennyiért bárki átjöhet a román-bolgár, vagy a bolgár-görög határon - mutatott rá.

Arra a kérdésre, hogy milyen tényezőkkel lehet a korrupció lehetőségét kizárni, Sógor Csaba elmondta, hatékonyan kell büntetni a korrupciót és szorgalmazni kell a jelenség megelőzését. Véleménye szerint anyagi erőforrásokat kell elkülöníteni erre a célra és olyan intézkedésekre van szükség, mint a bürokrácia mérséklése vagy az internetes ügyintézések kiszélesítése. Az EP-képviselő úgy véli, mentalitásváltás és a civil társadalom önkontrollja nélkül a hatóságoknak is nehezebb dolguk van a korrupció elleni harcban.