Közösségi összefogásra van szükség Siklód újjáélesztéséhez

2013-05-05

A gyümölcstermesztés hagyománya és helyi újjáélesztése volt a témája a Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő, Siklód Egyesület és Etéd Község Önkormányzata által immár második alkalommal kezdeményezett Együtt Siklódért! elnevezésű szakmai találkozónak.



Siklód Etéd község közigazgatásához tartozó igazi székely jellegű kistelepülés, amely gazdag építészeti örökséggel rendelkezik. – Számos értéke van ennek a falunak, amely megélhetést biztosíthatna a helyieknek és turistákat is hozhatna a környékre, azonban egyelőre hiányzik a közösségi összefogás – kezdte felvezetőjét Sógor Csaba, aki abban bízik, hogy minden ilyen találkozó hozzájárul a helyiek közös gondolkodásához, ötleteléséhez, mert ha van tenni akarás, akkor meglesz hozzá a támogatás, a segítség is. Az EP-képviselő ez alkalommal gyümölcstermesztésben jártas szakembereket hívott meg a találkozóra, hiszen Siklódon egykor bőtermő gyümölcskertek voltak, mára viszont elhagyatottak a gyümölcsösök.

Szávai Márton énlakai gyümölcstermesztő hatvanéves tapasztalattal rendelkezik, kíváló ismerője a tenyészanyagnak és az őshonos gyümölcsfajtáknak. Előadásában ismertette a környék gyümölcsészeti helyzetképét és biztosította a helyieket arról, hogy szakmai segítséggel támogatja őket a gyümölcsösök újjáélesztésében.

Elekes György Magyarországon élő mérnökember, évekkel ezelőtt vásárolt házat Siklódon, már több kísérletet tett a gyümölcsösök újjátermesztésére. Előadásában szintén a közösségi összefogást hangsúlyozta és magyarországi példákat mutatott be.

Az előadók sorában Pakot Mónika, a közösség- és vidékfejlesztéssel foglalkozó Civitas Alapítvány munkatársa a Hagyományaink Gyümölcsei Programot ismertette. Mint mondta, erkölcsi és gazdasági értéke is van a vidéki gyümölcsösök fenntartásának, ők ebben támogatják a kisközösségeket. Hozzásegítik őket a gyümölcsök feldolgozásához és értékesítéséhez, szakmai képzéseket tartanak, az Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál megszervezésével pedig a nyilvánosságot is biztosítják számukra. A gyümölcsfesztivál különlegessége, hogy egyéni termelők helyett kizárólag közösségek vehetnek részt rajta, ezáltal is a közös munka, az együttgondolkodás fontosságát hangsúlyozzák. Pakot Mónika előadásában olyan támogatási lehetőségeket is ismertetett, amelyek gyümölcsösök létrehozására hívhatók le. 

Sándor Levente Farcád jó példáját hozta el Siklódra: a farcádiak szintén bekapcsolódtak a Civitas Alapítvány programjába és ma már jó úton haladnak afelé, hogy az újjáélesztett gyümölcsöseik megélhetést nyújtsanak a helyi közösségnek.

A találkozón Szőcs László, Etéd község polgármestere is részt vett, aki a helyi turisztikai lehetőségekről és elképzelésekről beszélt. Bemutatta a kőrispataki Szalmakalap Múzeumot és a kőrispataki halomsírok köré tervezett turisztikai ösvény kiépítésének elképzelését is. A polgármester biztosította a helyieket arról, hogy kiemelt fontossággal kezelik az Etéd és Siklód közti 8 kilométeres útszakasz leaszfaltozását, amely lehetővé tenné a falu jobb megközelítését, s ezáltal elősegítené a turistaforgalmat.   

Sógor Csaba elmondta, folytatni kívánja a találkozó-sorozatokat. - Mi nem tanácsokat és konkrét írányvonalakat szabunk, hanem javaslatokat, lehetőségeket vázolunk fel. A konkrét ötleteket, a munkát és a szervezést a helyieknek kell megoldani. Azzal, hogy időnként itt találkozunk, éreztetni kívánjuk a siklódiakkal, hogy van mögöttük segítség. Énlakán, Kőrispatakon vagy éppen Farcádon erős civil kezdeményezés hatására indult be a munka, amelyhez hozzájárult a helyi és megyei önkormányzat, vagy segítséget nyújtottak a testvértelepülések. A siklódiaknak is van kire számítani a munkában – zárta a találkozót az EP-képviselő.

Fotógaléria

Videó