Kárpát-medencei magyar fiatalok EU-s ismeretekből vetélkedtek

2013-04-10

Az Európai Unióval kapcsolatos általános ismereteiket bizonyíthatták A Mi Európánk Kárpát –medencei vetélkedő résztvevői a hétvégén, április 6-án rendezett székesfehérvári döntőn. A legjobbak brüsszeli és strassbourgi tanulmányutakon vesznek részt.



A Kárpát-Medence különböző középiskoláiból – köztük Barótról, a Baróti Szabó Dávid Technológia Líceumból is – érkeztek csapatok a Tarsoly Ifjúságért Egyesület, a pozsonyi Szövetség a Közös Célokért Társulás, a Kárpátaljai Magyar Pedagóguszszövetség, a csíkszeredai Virtus Vivens Egyesület, valamint a székesfehérvári Kodolányi János Főiskola által közösen szervezett vetélkedőre.

A verseny 2012 decemberében vette kezdetét 3 fős csapatok részvételével.  Azok a résztvevők jutottak a végső döntőbe, akik sikeresen teljesítettek három internetes fordulót. A 17 döntős csapat között erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, vajdasági és magyarországi fiatalok is voltak.

 A résztvevőknek a döntő során az általános EU-s ismeretek mellett, olyan témakörökben kellett megfelelő tudással rendelkezniük, mint az emberi és polgári jogok, a maastrichti szerződés, az EU költségvetése, az EU által nyújtott oktatási-tanulási lehetőségek, energiaügyek, foglalkoztatás, vagy az aktív időskor (2012) és az európai polgárok éve (2013).

A Mi Európánk vetélkedő egyik fövédnöke Sógor Csaba RMDSZ európai parlamenti képviselő volt, aki kiemelten támogat olyan erdélyi, vagy Kárpát-medencei kezdeményezéseket, amelyek  a fiatalok Európai Unióval kapcsolatos ismereteinek bővítését célozzák. Sógor Csaba brüsszeli tanulmányi utat ajánlott fel két nyertes csapat számára, így az eredmények alapján 2013 júniusában a nagymegyeri Corvin Mátyás Gimnázium és a szegedi Radnóti Miklós Kisérleti Gimnázium diákjai utazhatnak tanulmányi látogatás céljából az Európai Parlamentbe.
Bauer Edit és Herczog Edit EP-képviselők már a korábbi években is fővédnökei voltak a vetélkedőnek, és ismét vállalták, hogy 2 illetve 3 csapatot strasbourgi tanulmányúttal jutalmaznak.