Csíkszentdomokosi fiatalok nyerték az Európai Önkormányzatok Erdélyben pályázat fődíját

2013-03-21

A március 18-21 között tett hivatalos brüsszeli látogatás során a Magyar Ifjúsági Értekezlet képviseletében Bodor László, valamint Jakab Adorján Sógor Csaba, EP képviselővel egyeztetett az Európai Önkormányzatok Erdélyben projekt megvalósításáról, áttekintve a program keretén belül beérkezett, a PONT csoport által szakmailag kiértékelt helyi és mikro-regionális fejlesztési terveket.



A pályázatra 8 pályamunka érkezett be, melyek közül a csíkszentdomokosi fiatal önkormányzati képviselők munkája bizonyult a legjobbnak, akiknek ezáltal lehetőségük nyílik május folyamán az RMDSZ-es EP képviselő meghívására Brüsszelbe utazni, ahol közelebbről megismerhetik az európai intézmények munkáját, valamint betekintést nyerhetnek a belgiumi önkormányzatok munkájába.

„A 2012-es önkormányzati választások után azt mondtuk, hogy a MIÉRT nem engedi el a mandátumhoz jutott fiatal önkormányzatisok kezét. Ezen ígéretünk mentén a Magyar Ifjúsági Értekezlet és Sógor Csaba, EP képviselő együttműködésében kezdeményezett Európai Önkormányzatok Erdélyben projekt célja megismertetni a fiatal helyi tanácsosokkal, önkormányzati vezetőkkel az Európai Unió által nyújtott fejlesztési lehetőségeket és ösztönözni őket az uniós pénzforrások lehívására, ezáltal is elősegítve a helyi közösségek érdekében kifejtett munkájukat.” – fejtette ki Bodor László, MIÉRT elnök, hozzátéve, hogy a szervezet alapvető fontosságúnak tartja a fiatal önkormányzatisok fejlődésének, tapasztalat-, illetve tudás szerzésének minden szinten való támogatását, annak érdekében, hogy minél eredményesebben tudják kifejteni mindennapi tevékenységüket.

"Két legfontosabb kincsünk Erdélyben: a helyi közösségek és a fiatalság, ezeket kell megerősíteni, támogatni, képezni. A pályázat nyertesei betekintést kapnak az EU-s intézmények működésébe, de ugyanakkor helyi, belgiumi önkormányzatokkal is tapasztalatcserét folytatnak majd. Meggyőződésem, hogy azok a fiatal önkormányzati képviselők, akik brüsszeli tanulmányútra érkeznek több tapasztalattal vesznek részt az önkormányzati munkában" - tette hozzá Sógor Csaba.

Tovább bővült a MIÉRT nemzetközi kapcsolatrendszere

A látogatás további részében a MIÉRT elnökségének képviseletében Bodor László, Jakab Adorján, valamint Kovács Richárd, külügyi titkár Konstantinos Kyranakis, YEPP alelnökkel folytatott megbeszélést európai ifjúságpolitikai kérdésekben, lehelyezve a 2015 Kolozsvár európai ifjúsági főváros keretén belüli együttműködés alapjait. Ugyanakkor sor került a Jeunes CdH francia-belga ifjúsági szervezet, a Jong CD&V, flamand-belga ifjúsági szervezet vezetőivel való találkozókra, melyek célját az ismerkedés, valamint a jövőbeni együttműködés megtervezése képezte.

„Az elmúlt napokban sorra került, valamint minden ilyen típusú kapcsolatfelvétel a különböző európai ifjúsági szervezetekkel alapvető fontossággal bírnak a Magyar Ifjúsági Értekezlet külképviseletének szempontjából. Az egyeztetések, a tapasztalatcsere, illetve az együttműködési lehetőségek megvizsgálásának célja megerősíteni a szervezetet a nemzetközi ifjúsági porondon, esélyt biztosítva ezáltal az erdélyi magyar fiatalok érdekeinek minél eredményesebb európai szintű érvényesítésére.” – tájékoztatott Jakab Adorján.

 miert.ro