Sógor Csaba Nagyenyeden: a szórványt nem felszámolni, hanem követni kell értékteremtésben

2013-03-01

Petőfi Sándorra emlékeztek a nagyenyedi Dr. Szász Pál Magyar Közösségi Házban csütörtök este. A magyar irodalom jeles írója 190 éve született, ez az évforduló adta a Fehér Megyei RMDSZ és a Dr. Szász Pál Egyesület  által  rendszeresen tartandó Áprily-estek, irodalmi képzőművészeti kör találkozójának legújabb témáját. 



A rendezvényen jelen volt Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő, aki az ünnepi megemlékezést követően kötetlen beszélgetést folytatott helyi értelmiségiekkel.

A gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum diákjainak és tanárainak közreműködésével zajló eseményen Petőfi Sándor életútját, ma is meghatározó költeményeit ismerhették meg a jelenlévők. Sógor Csaba szerint Petőfi szellemi örökségének ápolása a szórványban és a tömbben élő magyarok körében egyaránt elengedhetetlen, hiszen a szabadság, a hazaszeretet és a tudás ma is jelentős alapértékek.  –Mindig jóleső érzés a szórványban emlékezni és ünnepelni, mert ezek az alkalmak összehozzák a közösséget, együttgondolkodásra és összefogásra biztatnak bennünket. Ezt a fajta összetartást a tömben élő, székelyföldi közösségek is példaként követhetnék, mert ott, ahol többségben vagyunk, hajlamosabbak vagyunk az értékrombolásra , a széthúzásra – mutatott rá Sógor Csaba, aki szerint a Bethlen Gábor Kollégium szelleme, a tudás, a közösség és áldozatvállalás nemcsak ‘48 Erdélyét ,de napjainkat is áthatja.

Az EP-képviselő előadásában aktuális Európai Uniós témákat, az EU-ban kialakított gazdasági, szociális és foglalkoztatási jövőképet ismertette a helyiekkel, valamint kiemelten tárgyalta az oktatási kérdéseket. A beszélgetésben Bitay Levente kolozsvári vezető konzul és Kováts Krisztián a Fehér megyei RMDSZ elnöke is részt vett.
Sógor Csaba véleménye szerint a tudás az egyik legnagyobb hatalom, ettől függ egy ország jövője és ezt tudják minden felelősen gondolkodó államban, ahol az oktatásra jelentős összegeket fordítanak. – Mi erdélyi magyarok abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy egy uniós nyelvvel többet tudunk a román társainknál. A versenyképességünket növeli az, ha a gyerekeink magyar oktatásban részesülnek, ha nem csak törik anyanyelvüket, hanem megfelelően tudják is használni – hangsúlyozta az EP-képviselő, aki az RMDSZ Minden magyar gyermek számít kampányának fontosságára is felhívta a figyelmet. -Emlékezni gyűltünk ma össze, hát ne felejtsük el azt a bölcsességet sem, amelyet nagyjaink hirdettek: „magyar nyelven legyünk emberek, ezen a nyelven dicsérjük Istent és szeressük egymást” – fűzte hozzá az RMDSZ-es politikus.

 

Szőcs Ildikó a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium igazgatónője a témához kapcsolódóan a román oktatási rendszer hiányosságaira mutatott rá. –Az a tapasztalatunk, hogy egyelőre külföldre termelünk szürkeállományt, fejleszteni kellene a szakoktatást és meg kellene vizsgálni azokat a lehetőségeket, amelyek hozzásegítenék a fiatalokat az itthonmaradáshoz, a hazai megélhetéshez – hangsúlyozta az  igazgatónő.

Sógor Csaba ennek kapcsán elmondta, a kis- és középvállalkozásokon múlik Európa jövője. Jelenleg 23 millió kisvállalkozás van az EU-ban, amelyek összesen 87 millió alkalmazottat foglalkoztatnak, ez teszi ki a munkaerőpiac túlnyomó részét. –A vállalkozási ismeretek  hangsúlyabban jelen kell legyenek az oktatásban, mert a vállalkozások nem csupán munkahelyeket és megélhetést teremtenek, hanem egyéb társadalmi előnyökkel is járhatnak. A felelős vállalkozások – lehetőségeikhez mérten – nem csupán a sportot, hanem a kultúrát és az iskolát is támogathatják – összegzett a képviselő.