Egészséges lakás - hosszú élet

2013-01-26

Az Európai Parlament (EP) Foglalkoztatási és szociális ügyek szakbizottságának égisze alatt, január 22-én, illetve január 24-én sor került a szociális lakások, illetve a méltó lakhatási körülmények kérdését taglaló jelentés munkálatainak előkészítésére, amelyet Karima Delli, francia zöldpárti képviselőasszony kezdeményezett.



Az előadó szakértők az EP, annak URBAN Frakcióközi Munkacsoportja, az EPHA, valamint a CECODHAS HOUSING EUROPE meghívottjai voltak. Sógor Csaba RMDSZ-es képviselő aktív részt vállal ezekben a munkálatokban: árnyék-jelentéstevő minőségében az Európai Néppárt álláspontját hivatott beépíteni a készülő dokumentumba.

Matthias Braubach, az Egészségügyi Világszervezet európai ügyekért felelős tisztviselője, aki egyben a lakhatási és urbanizációs kérdésekben koordinálja a szervezet tevékenységét, az alapvető emberi jog részeként határozta meg az emberi egészséget, melyben a környezetnek is meghatározó szerepe van. A nem megfelelő lakáskörülmények évente mintegy 100 ezer ember halálát okozzák. Az Egészségügyi Világszervezet statisztikái szerint 2011-ben a háztartások költségvetésének 55-60%-át a lakásfenntartás emésztette fel, holott ennek az aránynak 30 % alatt kellene maradnia. Az előadó a hőkonfort fokát is alapvető egészségügyi tényezőként, illetve jogként említette.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet elemzője, Charlotta Balestra az életminőségi indexek bemutatásával hangsúlyozta: a várható élettartam nemcsak iskolai végzettség függvénye, de az egyén rendelkezésére álló élettér nagyságával arányos. Az egy személy-egy szoba megfelelés garantálja az önbizalmat, a teljesebb magánéletet és befolyásolja a gyerekek szellemi teljesítőképességét. A kutató elmondta: a lakások felújítására, illetve szigetelésére költött minden euró becslések szerint 16 szorosával térül meg, de ehhez a mindennapi használatban a gyakorlati jellegű, naprakész ismeretek elsajátítása elengedhetetlen. Az erőteljes szigetelés például - amennyiben a szellőztetési technikákat nem alkalmazzák megfelelő módon - penészedést, gombásodást idézhet elő.

Az elhangzottak nyomán Sógor Csaba elmondta, üdvözli képviselőtársa saját kezdeményezésű jelentésének munkálatait. Örömmel várja a szövegtervezet közzétételét, melyhez frakciója nevében az ifjúság lakáslehetőségeivel, az időskori lakásproblémákkal, illetve a lakáskrízis intergenerációs vonatkozásaival kapcsolatosan kíván módosításokat benyújtani. Az erdélyi magyar képviselő hozzátette: a szociális lakások tekintetében a tagállamok között óriási különbségek észlelhetők. - A lakáshálózat strukturális alapokból történő bővítése dicséretes, de az uniós eszközökkel nem kellene tovább fokozni a tagállamok közötti különbségeket, hanem a legnagyobb hiányosságokat mutató estek felzárkóztatására kellene figyelnünk - mondotta az erdélyi magyar képviselő.

Nevezett szervezetek tevékenységéről az alábbi linkeken tájékozódhat:
http://urban-intergroup.eu/ ; http://www.housingeurope.eu/; http://www.epha.org/