Mezőségi településeken járt Sógor Csaba

2012-11-24

Magyarszováton és Mezőkeszüben segítette az RMDSZ Kolozs megyei jelöltjeinek munkáját Sógor Csaba európai parlamenti képviselő. Hegedüs Csilla képviselőjelölt és Lőrinczi Zoltán szenátorjelölt a szombati napon körzetükben több magyar családot is felkerestek, hogy a választáson való részvételre biztassák őket. 



Az RMDSZ politikusai elsőként a mezőségi, körülbelül 500 magyar lelket számláló Magyarszováton jártak. A településen az RMDSZ munkájának köszönhetően idéntől beindult egy második magyar osztály, sőt, újjáalakult a helyi néptánccsoport is, amelynek tagjai éppen szombaton tartották első próbájukat. Szováton nagy hagyománya van a néptáncnak, de az utóbbi években ez feledésbe merült. Hegedüs Csilla már korábban ígéretett tett arra, hogy segítséget nyújt a néptánc hagyományainak felélesztésében, így örömét fejezte ki amiatt, hogy szerepet vállalhatott egy ilyen közösségformáló kezdeményezésben.

A szováti terepmunkát követően az RMDSZ politikusai Mezőkeszübe is ellátogattak, ahol Vákár István a Kolozs Megyei Tanács alelnöke, Horea Uioreanu a Kolozs Megyei Tanács elnöke, illetve Horváth Márton helyi polgármester társaságában átadták a felújított mezőkeszüi utat. Az út felújítását a Kolozs Megyei Tanács finanszírozta, az RMDSZ frakciójának kezdeményezésére.

Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke elmondta, hogy a javítások nem állnak meg, hamarosan nekifognak a palatkai út felújításának is. A Kolozs Megyei Tanács alelnöke kifejtette: "Kis közösség vagyunk és meg kell mutatnunk az erőnket, december 9-én is."

Sógor Csaba EP-képviselő támogatásáról biztosította az RMDSZ Kolozs megyei jelöltjeit. Az erdélyi magyar képviselő a mezőkeszüi útavatás során kifejtette, a választásokon minden szavazat számít, hiszen olykor Brüsszelben is egyetlen szavazat dönt el egy vitát. "Az erdélyi magyarságnak december 9-én meg kell mutatnia az erejét. Csupán együtt érhetjük el azt, hogy erős bukaresti képviseletünk legyen." - biztatta a mezőségieket az RMDSZ európai parlamenti képviselője.

Hegedüs Csilla képviselőjelölt kifejtette, hogy bár sok problémát sikerült helyben orvosolni, lesznek olyan gondok, amelyekre Bukarestben kell megoldást keresni és találni. A helyi elöljárók együtt tudnak majd dolgozni egy olyan képviselővel, aki Önök, a mezőségi magyarok érdekeit tartja szem előtt.

Lőrinczi Zoltán megyei tanácsos, szenátorjelölt arra mutatott rá, hogy a júniusi választásokon csupán 114 szavazaton múlt, hogy legyen egy hatodik magyar megyei tanácsos is, de volt olyan település is, ahol 3 szavazat hiányzott ahhoz, hogy magyar polgármester legyen. "Fontos, hogy mindenki elmenjen szavazni, hiszen nem mindegy, hogy ki képviseli a magyarok érdekeit Bukarestben. Támogattuk a keszüi út felújítását, támogatni fogjuk az út meghosszabbítását, és támogatjuk a rohammentő szolgálat épületének felépítését is Mócson, ez is az Önök érdekeit szolgálja."

Horea Uioreanu, a Kolozs Megyei Tanács elnöke sok sikert kívánt az RMDSZ jelöltjeinek és kifejtette, a megyei tanácsban is nagyon jó együtt dolgozni az RMDSZ frakciójával, és biztos abban, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség jelöltjei méltóképpen fogják a körzet érdekeit képviselni Bukarestben.