Civil tanácskozás Temesváron

2012-11-24

„Határon átívelő szakmai együttműködések egyházi és civil szervezetek között” című előadással startolt november  23-án a temesvári Civil Tanács által szervezett Civil Napok rendezvénysorozat. A három napos szakmai fórum első eseményén Fazakas Csaba református esperes köszöntő szavai és Erdei Ildikó,  a Civil Tanács elnökének megnyitó beszéde után előadást tartott Sógor Csaba, az RMDSZ európai parlamenti képviselője.

 



A civil társadalom eszméje című előadásában az EP képviselő elmondta, hogy a tisztázni kell a civil szervezetek szerepét a társadalomban és a politikumhoz fűződő viszonyukat, valamint hangsúlyozta a egyének összefogásából kialakuló társadalmi hozzáadott érték fontosságát, melyet a civil szervezetek képviselnek. „Európában ma morális és gazdasági válság van, viszont azokban az államokban, ahol erős civil társadalom működik, kevésbé érződik a válság súlya” – nyilatkozta Sógor. A képviselő arra is emlékeztetett, hogy 2014-től újabb költségvetési ciklus kezdődik az Európai Unióban, melyre a bánsági egyházak és civil szervezeteknek is fel kell készülniük. „Az egyházak saját civil szervezeteiken keresztül vagy más társadalmi szereplőkkel partnerségben nyílik majd lehetőségük pályázatokon részt venni, erre pedig már előre el lehet készíteni az elképzeléseket, projekteket” – zárta mondanivalóját Sógor Csaba.

A nap további részében a Temes megyei civil szervezetek vezetői mutatták be szervezeteik tevékenységét, valamint a határon átívelő programokban részt vevő magyarországi és vajdasági partnerszervezetek is bemutatkoztak a szakmai közösségnek. A tanácskozáson részt vett Halász Ferenc Temes megyei RMDSZ elnök és Molnár Zsolt képviselőjelölt.