135 éve született Ady Endre

2012-11-17

A Kárpát-medence jeles magyar kulturális, politikai és egyházi szereplőinek részvételével szervezték meg november 17-én, szombaton délelőtt a XXIII. Érmindszenti zarándoklatot. Az eseményen tiszteletét tette többek között Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke, valamint Sógor Csaba a Szövetség európai parlamenti képviselője, aki az érmindszenti zarándoklatot megelőzően a tasnádi Ady-vetélkedőn is részt vett.



Ady Endre emléke előtt tisztelegve harmadik alkalommal szervezték meg november 16-án, pénteken az Akarom, tisztán lássatok vetélkedőt, amelynek szervezője és házigazdája a Tasnádi Technikai Kollégium volt.  A zsűri egyik tagjaként Erdei D. István, a Szatmár megyei RMDSZ parlamenti képviselőjelöltje, illetve Pataki Csaba, a szövetség megyei szervezetének elnöke, szenátorjelölt is jelen volt.

Ebben az évben Ady Endre diákévei témakörben szervezték meg a versenyt, amelyen a fiatalok és a közönség azt az örömöt is érezhette, amit a költészet, a versek szépsége és Ady művészete adhat.
„A hétköznapi munka közben nekünk is jól esik megállni ott, ahol a költő többször is megfordult” – nyitotta beszédét Sógor Csaba. Az EP-képviselő Szerb Antal szavait idézve elmondta: „ Kelet és Nyugat között a lázadás és a bujdosás népének a XVI. századi protestáns prédikátorok hangján megszólaló költő Ady Endre”, aki azért tudott hiteles lenni, mert a saját élete, sorsa egybeforrott a történelmi Magyarország életével és sorsával. „Ezért szeretjük Ady Endrét, mert az ő költészete, versei, az egyben a mi életünket is átvilágítja” – fejtette ki az erdélyi politikus, aki a diákok ösztönzésére és támogatására különdíjat ajánlott fel a legjobban szereplő csapatnak.

A magyar irodalom és a magyar sajtó egyik állandó rebellise, Ady Endre születésének 135. évfordulója alkalmából idén is megszervezték a már hagyományos érmindszenti zarándoklatot.  Az ünnepség szombaton a helyi református templomban megtartandó istentisztelettel vette kezdetét, ahol Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke, valamint Kordély Lajos, a Szeged-csanádi római katolikus egyházmegye vikáriusa hirdettek ígét. Ezt követően 11 órától Ady Endre szülőházának udvarán ünnepi megemlékezés kezdődött.

A rendezvényen Liviu Marta történész, a Szatmár Megyei Múzeum igazgatója bejelentette, hogy Európai Uniós támogatással felújítják a múzeumot, valamint látogatóbarát kiállítások szervezését tervezik az Ady-emlékházban. Az állagmegóvási és modernizálási munkálatok mellett, nagyobb turistabuszok fogadására alkalmas látogatótereket is létrehoznak majd.

Sógor Csaba európai parlamenti képviselő a tervezett munkálatok kapcsán kifejtette: nem szabad hagyni, hogy az enyészeté legyen az Ady-kúria, hiszen az az erdélyi magyarság egyik jelentős öröksége.  Az EP-képviselő üdvözölte, hogy sikerült megoldást találni a műemlék megmentésére és a költő emlékét idéző kiállítás újragondolására.