Sógor Csaba falumegmentés témában szervezett konferenciát

2012-10-28

Együtt Siklódért! címmel tartottak szakmai konferenciát a település jövőjéről, október 27-én, szombaton a helyi kultúrotthonban. A rendezvényt Sógor Csaba európai parlamenti képviselő kezdeményezte, partnerségben a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközponttal és Etéd Község Önkormányzatával.



-Azért hívtuk össze a Siklódért tenni akaró embereket, helyieket, elszármazottakat és magyarországiakat, mert ez a kisfalu még őrzi a hagyományait, az épített örökségét, bár sokat változott az idők során még nem lett szétrombolva mindaz ami az ősöket, a múltat idézi még jelen van – nyitotta meg Sógor Csaba RMDSZ-es EP-képviselő a találkozót. 

A szakmai értekezést Szőcs Endre, a Hagyományőrzési Forrásközpont igazgatója indította el, aki kulturális szempontból közelítette meg Siklód település fenntarthatóságának kérdését.  Véleménye szerint Hargita megyében az udvarhelyszéki községeket jelentősebb mértékben fenyegeti a kihalás veszélye, mint a gyergyó-, vagy csíkszéki településeket, itt ugyanis nagyobb a kivándorlás. Az igazgató ismertette a Forrásközpont aktuális pogramjait és felajánlotta az intézmény segítségét a helyi kulturális kezdeményezések támogatásában. 

Kolumbán Gábor bivalyosgazda, főiskolai tanár előadásában a közösség szerepét hangsúlyozta Siklód jövőjének tekintetében.  Az egykori politikus saját tapasztalatait osztotta meg arról, hogyan sikerült betelepülnie Énlakára és a település fellendítésében hogyan vállalt feladatot. 

-Egy település életében nagyon fontos, hogy legyenek tenniakaró emberek, legyen aktív közösség és ez a közösség tudjon a környezetével bánni. Tudnunk kell, hogy a rendelkezésre álló erőforrások végesek és ennek a tudata erkölcsi kötelezettséggel kell társuljon – hangsúlyozta Kolumbán Gábor, aki szerint egy kistelepülés versenyképes vállalkozások helyett életszerű vállalkozásokban kell gondolkodjon.

 -Az egyénre épülő modern világban azonnal verseny alakul ki a gazdasági piacon, főleg egy ilyen kistelepülés életében, ahol kevesebb az erőforrás, ezért csupán közösségi szinten kell tervezni. Ahogyan Farkaslakán, vagy Zetelakán közösségi összefogással létrejött egy gyümölcsfeldolgozó, ugyanúgy itt Siklódon is el tudok képzelni egy egyesületet, amely létrehozhatna egy gyümölcs-, vagy húsfeldolgozó üzemet, esetleg tejtermékeket készítene, vagy akár gyógynövényeket csomagolna, ezzel gazdagítva a közösséget – tanácsolta Kolumbán Gábor. Szőcs László Etéd község polgármestere valamint Moldován József parlamenti képviselőjelölt is szintén összefogásra biztatta a siklódi közösséget.

Az előadások sorát Elekes György magyarországi mérnökember zárta, aki tizenötévvel ezelőtt vásárolt házat Siklódon. –Nem kötnek rokoni szálak Erdélyhez, csupán megszerettem ezt a vidéket. Azt gondolom, hogy Siklód, Énlaka és Atyha a környék legkülönlegesebb szépségű   települései, ahol védenünk kell az építészeti örökséget – mutatott rá. Elekes György képvetítéssel ábrázolta, hogyan alakulnak át a hagyományos székely házak és veszítik el jellegzetességüket. Felhívta a figyelmet arra, hogy Siklód község építészeti öröksége a település legnagyobb kincse, amely nem szabad, hogy eltünjön.

A konferenciát összegezve Sógor Csaba európai parlamenti képviselő elmondta, sikerült a találkozó során rámutatni arra, melyek azok az értékek, amelyek egyedivé és különlegessé teszik Siklódot.  – A következő lépés az kell legyen, hogy a helyi közösség önszerveződésbe kezd, most is láttuk, hogy van rá akarat. Úgy vélem, hogy mindig szükség van néhány külső megfigyelőre, akik tanácsokkal tudják ellátni a helyieket, mert a kívülállók mindig jobban látják a hibákat, azt, amit a közösségben élők kevésbé vesznek észre. Azért jöttünk ide ma mindnyájan, hogy jó példákat hozzunk, hogy megmutassuk a helyieknek, közösségi összefogással Siklódért is tenni tudunk – zárta beszédét az erdélyi magyar politikus, aki már kilátásba helyezte egy újabb találkozó szervezését.

 

Fotógaléria