A székely pityóka Brüsszelben

2009-01-29

Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő 2009. január 29-én az Európai Parlamentben (EP) Mindennapi eledelünk címmel a székely táplálkozáskultúra nélkülözhetetlen elemét, a pityókát népszerűsítette egy sajátos hangulatú kóstoltató akció keretében.


Sógor Csaba eredetileg mintegy 200 "vendégre" számított. Végül 300-nál is több érdeklődőnek kínált hajában sült, vajas és túrókrémes pityókát, pohárnyi erdélyi bort öt különböző fajtából. 

Az EP-képviselő az alkalomra recepteket is tartalmazó, ismeretterjesztő szórólapot készíttetett, valamint egy angolul feliratozott kisfilmet a burgonyáról, melyben a székely burgonya történetével, szociológiájával, mai kulturális szerepével és jelentőségével ismerkedtek meg a meghívottak. Soraikba egyébként számtalan alkalmi érdeklődő, az épületnek épp e központi részében tevékenykedő hivatalnok és külső látogató is keveredett. 

- Régi RMDSZ-es ígéretet teljesítek ma, örömmel. Elhoztuk Brüsszelbe ízelítőnek mindennapi eledelünket - a gondjainkról és hozzá fűzött reményeinkről sokat elárul ez  a mai rendhagyó vendéglátás. Jövőre többet szeretnék Önöknek és választóinknak felmutatni: több más készítményt, feltételezhetően jobb értékesítési alkalmat és miért ne? - akár uniós támogatást is szerezni- zárta köszöntőjét Sógor Csaba.

Fotógaléria

Videó