EP-szimulációs játékkal vizsgáztatta Sógor Csaba a gyakornok-jelöltjeit

2012-10-14

Huszonkilenc fiatal vett részt Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő Gyakornoki Táborában hétvégén, 2012. október 12-14. között a Bethlen Kata Diakóniai Központban, Kolozsváron.



Sógor Csaba márciusban hirdette meg Gyakornoki Programját a 2013-as évre vonatkozóan, amelyre idén is közel százan jelentkeztek. Az EP-képviselő parlamenti kabinetjében azok az erdélyi magyar fiatalok dolgozhatnak, akik sikeresen szerepeltek a nyári tesztvizsgán és a Gyakornoki Tábor programjaiban is maximálisan részt vettek. 

A gyakornok-jelöltek két napos találkozója egy EP-szimulációs játék köré épült.  A tábor péntek délután ismerkedéssel, kommunikációs helyzetgyakorlatokkal kezdődött, majd megalakultak a frakciók és a fiatalok megválasztották maguk közül az EP-tisztségviselőket. A tábor programjának lebonyolítását Kádár Magor és Madaras Szidónia kommunikációs szakemberek végezték.   

A találkozó második napja kommunikációs gyakorlatokkal indult, majd Sógor Csaba európai parlamenti képviselő beszélgetett a gyakornok-jelöltekkel. Az EP-képviselő elmondta, az európai gyakornokság általában négy hetet tart, amelyből három Brüsszelben, egy pedig Strasbourgban zajlik.  A gyakornokok ez idő alatt szakmai ismereteiknek megfelelően  aktívan részt vesznek a kabinet munkájában,  emellett pedig első kézből szereznek információt az EP működéséről. „ Mindenkinek szeretnénk megadni a lehetőséget arra, hogy szakmai igényeinek megfelelően használja ki a gyakornoksági időt, építse saját kapcsolatrendszerét, hiszen akár újabb gyakornoki- vagy éppen munkalehetőségek nyílhatnak meg előtte” – mutatott rá a képviselő, aki mellett az elmúlt évek során már több mint ötven erdélyi magyar fiatal végezhetett gyakornoki munkát az Európai Parlamentben.

A táborban egy EP-szimulációs játékban kellett teljesíteniük a fiataloknak. Öt frakciót alakítottak,  majd egy, a gazdasági válság kapcsán előkészített jelentésről kialakították a frakció álláspontját, valamint módosító indítványokat terjesztettek elő. A plenáris ülés során, a szavazást megelőzően mindegyik képviselő egyperces felszólalási lehetőséget kapott egyéni véleményének bemutatására.  „Nagyon jó képességű fiatalokkal találkoztam, akikkel szívesen dolgoznék együtt. A tábor lehetőséget adott arra, hogy a tesztvizsgán bizonyított szakmai kompetenciájuk mellett a személyiségüket is jobban megismerhessem.  Nem lesz egyszerű eldönteni ki legyen az a tíz személy, aki megkapja a gyakornoki munkát. A döntés során a gyakornok-jelöltek alkalmazkodóképességét, az új feladatok iránti érdeklődésüket és az Európai Unióval kapcsolatos kérdések  iránti nyitottságukat is figyelembe veszem majd” – összegzett Sógor Csaba európai parlamenti képviselő. 

 

Fotógaléria