A civil társadalom szerepét erősíti az Európai Polgári Kezdeményezés

2010-03-27

A civil társadalom szerepe a tolerancia, szolidaritás és esélyegyenlőség európai értékeink képviseletében címmel szervezett szemináriumot a Pro Europa Liga,  március 26-án. A rendezvényen Sógor Csaba az Európai Polgári Kezdeményezés fontosságát hangsúlyozta a civil társadalom vonatkozásában.


A marosvásárhelyi Bod Péter központban szervezett kerekasztal-beszélgetés szervezőinek célja az volt, hogy felmérjék, mennyire erős Marosvásárhely civil társadalma húsz évvel a megbukott totalitárius rendszer után és milyen új perspektívái lettek Romániának az Európai Uniós csatlakozás után.

Smaranda Enache, a Pro Europa Liga elnöke nyitotta meg a szemináriumot, majd Sógor Csaba RMDSZ-es EP-képviselő vette át a szót. Beszédében az Európai Polgári Kezdeményezés (EPK) fontosságát emelte ki, amely a tavaly decemberben életbe lépett Lisszaboni Szerződés egyik fő újítása lesz. Mint ismeretes, a brüsszeli jogalkotók olyan törvény elfogadására készülnek, amely lehetővé teszi, hogy az unió állampolgárai erőteljesebben és közvetlenebb formában fejezhessék ki a véleményüket.

„Az Európai Bizottság az Európai Civil Kezdeményezés hatására kötelezve lesz arra, hogy minden olyan szakpolitikai javaslatot előterjesszen, amit egymillió összegyűjtött aláírással az uniós polgárok indítványoznak” – hangsúlyozta a képviselő. Sógor Csaba arra is felhívta a résztvevők figyelmét, hogy az EPK megerősíti majd a civil társadalom szerepét az uniós szakpolitikák alakításában, és hozzájárul ahhoz, hogy valódi európai nyilvánosság alakuljon ki.