EP-vita a mezőgazdasági termelőknek nyújtott közvetlen támogatási rendszerekről

2012-07-04

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén, július 3-án A mezőgazdasági termelők részére meghatározott közvetlen támogatási rendszerek közös szabályairól vitáztak a képviselők. A téma a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési szakbizottság előzetes igen szavazata nyomán került megvitatásra a plénumban.



Sógor Csaba RMDSZ-es EP képviselő írásban juttatta kifejezésre álláspontját. Az erdélyi magyar képviselő megerősítette: véleménye szerint Európában a közvetlen kifizetések jelenlegi rendszerének változnia kell az Európai Unió (EU) Közös Agrárpolitikájának reformja során. A kifizetések hatékonysága továbbra is fokozható kell maradjon, miközben a termelőkre nehezedő fölösleges adminisztrációs terheket csökkenteni kell.

Sógor Csaba rámutatott: a 2004 után csatlakozott tagállamokban élő mezőgazdasági termelők alacsony életszínvonalára, és leszögezte: az Unió közép-keleti tagállamaiban a mezőgazdasági termelés életképessége függ a közvetlen kifizetések szintjének megtartásától.

A képviselő álláspontja alább olvasható:
"Széles egyetértés alakult ki Európában abban a tekintetben, hogy a közvetlen kifizetések jelenlegi rendszerének a Közös Agrárpolitika reformja során változásokon kell átmennie. Úgy tűnik, egyetértünk abban, hogy a kifizetések elköltésének hatékonyságát növelnünk kell, illetve a szükségtelen adminisztrációs terhektől meg kell szabadítanunk a termelőket. Ám mindeközben ismételten arra hívnám fel a figyelmet, hogy ezek a kifizetések – bár jelentős forrásokat igényelnek – továbbra is a mezőgazdasági politika motorjának számítanak. Így van ez főként a 2004 után csatlakozott tagállamokban, amelyekben a mezőgazdasági termelők életszínvonala rendkívül alacsony és a közvetlen kifizetések mértékének esetleges csökkentése súlyos következményekkel járna a térség mezőgazdaságára nézve. Azt gondolom, hogy Európának szembe kell néznie a ténnyel, hogy a kontinens keleti felében a mezőgazdasági termelés életképessége függ a közvetlen kifizetések szintjének megtartásától."