Az Unió működéséről tartott előadást Esztelneken Sógor Csaba

2012-07-01

Sógor Csaba július elsején, vasárnap Esztelneken a helyi falunapok keretében előadást tartott az Európai Unió működéséről.



Nagyszámú helyi és magyarországi közönség követte Sógor Csaba előadását az esztelneki kultúrházban, ahol a képviselő az Európai Unió működéséről, intézményeiről valamint az érdeklődők kérésének eleget téve a gazdasági válságról tartott ismertetőt, az Esztelneki Falunapok programsorozat keretében.

Sógor Csaba előadásában rámutatott: A gazdasági válság rányomta a bélyegét mindennapjainkra, mindezek ellenére azonban itthon is lehet boldogulni. A képviselő felhívta a figyelmet az Európai Unió mezőgazdasági támogatásaira, melyek révén a gazdák fejleszthetik, korszerűsíthetik vállalkozásaikat. A prezentáción Sógor Csaba jó példaként említette a Skandináv országokat, akik szinte egyedüliként talpon tudtak maradni a globális válságban.

- Románia, Erdély és Esztelnek lakosainak is tanulnia kell az észak-európai államoktól, hiszen azok az országok, ahol decentralizált rendszer működik, erős a civil társadalom és a szakszervezetek, kevésbé érezték meg a gazdasági válságot - fejtette ki Sógor. A képviselő hozzátette: Mindennek az alapja a széles körű, ingyenes és színvonalas oktatási rendszer, melyre évtizedek óta sokat áldoznak a skandináv államok: a GDP arányában kétszer annyit költenek oktatásra, mint a jelenlegi válság első számú áldozata, Görögország.

Az előadást követően testvértelepülési szerződést kötött Esztelnek és a Délnyugat-Magyarországi Segesd község. A Kovászna -,  valamint a Somogy megyei települések az Európai Unió támogatásával a „Europe for Citizens” program keretében kaptak lehetőséget a testvértelepülési szerződés megkötésére.

Esztelnek és Segesd kapcsolata 1995-ben kezdődött el. Az 1200 valamint a 3500 lelket számláló települések találkozása kölcsönös látogatásokban, többnyire kulturális jellegű rendezvényekben nyilvánul meg. Varga Attila esztelneki illetve Péntek László segesdi polgármester szerint a testvértelepülési találkozók ragyogó alkalmat kínálnak egymás kultúrájának, történelmi hagyományainak megismerésére. További előnye az ilyen találkozóknak, hogy a közvetlen kapcsolat során barátságok szövődnek, ismeretségek köttetnek.