Sógor Csaba az Europa Nostra hazai kitűntetettjéről beszélt Strasbourgban

2012-06-15

Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő Strasbourgban, a júniusi plenáris ülésszakon, folyó év június 11-én, napirend előtti felszólalásában az Európai Bizottság és az Europa Nostra hazai kitűntetettjéről, Kovács Piroskáról beszélt. A képviselő a nyugdíjas tanár munkájának közösségépítő jellegét hangsúlyozta.



--------------------------------------------------------
 
Elnök Úr!
 
Az Europa Nostra hat nagydíja közül eggyel idén az erdélyi magyar közösség köztiszteletben álló tagját, a 80 éves Kovács Piroskát tűntette ki az Európai Bizottság és az Europa Nostra, amiért a székely kapukat, és azok közösségi szimbólumának fontosságát sikerült munkásságával a köztudatba beépítenie, és konkrétan, fiatalok közreműködésével megmentenie.
 
A nyugdíjas tanár tevékenységének elismerése a nemzedékek közötti összetartás, az összetartózás, illetve a hagyományok megőrzésének tipikus példája.
 
Európai értékrendünk megőrzése szempontjából ez azért fontos, mert ugyanez a közösség tegnap az urnák elé járult, helyhatósági választások voltak Romániában.
 
Nem áll módomban itt az eredményeket részletezni, de hangsúlyozni szeretném, mennyire fontos kisebbségi közösségi szempontból az, hogy az értékeinket maradéktalanul és osztatlanul megőrizzük; hogy ne veszélyeztessük őket és jövőnket elbizonytalanodással és széthúzással.
 
Köszönöm.
A napirend előtti felszólalások linkje:
http://www.europarl.europa.eu/sed/speeches.do?sessionDate=20120611
Sógor Csaba beszéde a 20:37 percnél kezdődik.