Családbarát Közösségek címet nyert Gyergyóremete

2012-06-03

Sógor Csaba európai parlamenti képviselő adta át június 2-án, szombaton Gyergyóremete elöljáróinak a Családbarát Közösségek címet, amelyet az RMDSZ ítélt oda a településnek. A 2011-es romániai népszámlálás eredményeiben megmutatkozott népességfogyás lelassításáért az RMDSZ tavaly decemberben elindította az Együttműködés a magyar jövőért családpolitikai kezdeményezést. Ennek keretében május 15-én, a család nemzetközi napján húsz olyan önkormányzatot díjaztak, amelyek hangsúlyt fektettek a családbarát intézkedésekre. 



Közülük kiemelkedik Gyergyóremete Önkormányzata, amely közel kétmillió lejt fordított az elmúlt évben különböző családtámogató programokra. Házi beteggondozásra, falugondnoki szolgálatra, fogyatékkal élők számára szervezett foglalkoztató programokra, az egészségügyi ellátás és az oktatás minőségének javítására, valamint családsegítő programokra egyaránt áldozott a település vezetősége. Kimagasló eredményeikért a Családbarát Közösségek cím megszerzése mellett az RMDSZ Családpolitikai munkacsoportja különdíjban is részesítette Gyergyóremetét, A munkacsoport tagja, Sógor Csaba európai parlamenti képviselő, 15 személyre szóló brüsszeli tanulmányutat ajánlott fel a remeteieknek.

-Az RMDSZ ezzel a díjjal szeretné felhívni a települések figyelmét arra, hogy az infrastrukturális fejlődéssel párhuzamosan társadalmi fejlődésre is szükség van. Ahhoz, hogy a társadalmi egyensúly fennmaradjon a nagycsaládosok támogatása által növelni kell a gyerekvállalási kedvet, s nem fogyhat el a társadalom különböző csoportjai iránti tisztelet sem: az időseket és fogyatékosokat támogatni kell. Ha nem figyelünk az idősebb korosztályra, elveszítjük azt a tudást, amelyet az értékeinkről és hagyományainkról magukban hordoznak, s ezzel pedig saját gyökereinktől szakadunk el – hangsúlyozta Sógor Csaba a díj átadását követő beszédében.

Az RMDSZ-es EP-képviselő egyébként június 2-án több településre is ellátogatott a Gyergyói-medencében. Lázár Zoltán gyergyószentmiklósi RMDSZ-es polgármesterjelölt kíséretében és helyi tanácsosjelöltekkel közösen a városi piacon beszélgettek a vásárlókkal, majd utcáról utcára járva felkeresték a helyieket és a június 10-i választásokon való részvételre biztatták.

Gyergyóditróban Puskás Elemér polgármester falufórumra, míg Sólyom László gyergyóújfalvi RMDSZ-es polgármesterjelölt trianoni megemlékezésre hívta meg az EP-képviselőt, aki Trianon előzményeiről és következményeiről tartott előadást a jelenlévőknek. A nap további részében az alfalvi napok keretében Sógor Csaba és György István gyergyóalfalvi polgármester közösen osztottak ki elismerő oklevelet a helyi hagyományőrző egyesület tagjainak, ahol az RMDSZ-es politikus elmondta:  egy közösség úgy tud sikerese maradni ha a megélhetésért folytatott napi munka mellett az ünnepre, a hagyományok ápolására  is jut idő.
Sógor Csaba Gyergyószéki látogatása Szárhegyen végződött, ahol Gábor László polgármesterrel közösen felkeresték a helyi lakosságot és felhívták a figyelmüket a választásokon való részvétel fontosságára.

Fotógaléria