Plenáris ülés főbb témái

2012-04-22

Összefoglaló a 2012. április 17-20. közötti strasbourgi plenáris hétről.



Megszavazta az EP a légi utasok adatainak megosztásáról szóló megállapodást
 Az Európai Parlament csütörtökön jóváhagyta az uniós légi utasok adatainak amerikai hatóságokkal történő megosztásáról szóló új megállapodást. A megállapodás szabályozza az adatok tárolásának módját, felhasználását, adatvédelmi szabályokat határoz meg, és részletezi a jogorvoslati lehetőségeket is. A mostani egy 2007-es, ideiglenes megállapodást vált fel.

A megszorítás után növekedés kell - újabb vita a válságról
Elengedhetetlenek a növekedést ösztönző intézkedések, és mindenképpen csökkenteni kell a különösen a fiatalok körében kiugróan magas munkanélküliséget - nagy vonalakban így lehet összefoglalni annak a szerda délutáni vitának a lényegét, amelyen az Európai Bizottság elnökével vitáztak a képviselők a válságkezelésről. Több képviselő is beszélt a válság súlyos társadalmi következményeiről, és arról, hogy jelenlegi formájában az euró nem biztos, hogy fenntartható.

Könnyebben lehetne magántőkét bevonni az uniós projektek finanszírozásába
Több EU által társfinanszírozott fejlesztési projekt is veszélybe kerülhet, mert a válság sújtotta országokban a bankok és befektetők nem tudnak vagy nem hajlandók kiegészítő forrásokat biztosítani hozzájuk. Az uniós támogatásokat viszont mindig ki kell egészíteni önrésszel. A képviselők csütörtökön megszavazták a néppárti, lengyel Danuta Hübner jelentését, hogy miként lehetne megváltoztatni a szabályokat úgy, hogy az EU további forrásokat biztosíthasson annak érdekében, hogy ne álljanak le a beruházások.

A klímaváltozás elleni küzdelemben is segíthet a nők jogainak erősítése
A nők sokkal nagyobb eséllyel válnak természeti katasztrófa áldozataivá, ezért a klímaváltozás hatásai is jobban érintik őket. Az EP pénteken vitázik és szavaz arról a jelentésről, amely azt taglalja, hogy miként lehetne nagyobb szerepet biztosítani a nőknek a klímaváltozás elleni küzdelemben. Nicole Kiil-Nielsen (zöldpárti, francia) jelentéstevőt kérdeztük a részletekről.

Továbbra is napirenden az emberi jogok és az uniós szociális biztonsági rendszerek kérdése
Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén, kedden, április 17-én, " Az emberi jogok világbeli helyzetéről és az Európai Unió ezzel kapcsolatos politikájáról szóló éves jelentés kapcsán vitatkoztak az EP képviselők, különös tekintettel az EU emberi jogi stratégiai politikájára gyakorolt hatásra.